Viking Malt minskar klimatutsläppen i hela värdekejan

Viking Malt har inlett ett globalt samarbete med det svenska teknikföretaget Improvin’ för att minska växthusgasutsläppen i eget leverantörsled. Satsningen involverar över 1 200 lantbrukare i Finland, Sverige, Danmark, Polen och Litauen, vilket gör det till ett av Europas mest ambitiösa hållbarhetsinitiativ.

Viking Malt, som producerar malt för bryggerier, destillerier och livsmedelstillverkare, köper in sitt korn från lantbrukare i både Finland, Sverige, Danmark, Polen och Litauen. Majoriteten av företagets totala utsläpp, över 87 procent, är kopplade till primärproduktionsledet.
Nu har man hittat ett sätt att effektivt mäta och minska sina koldioxidutsläpp kopplat till sina inköp. Den nya AI-baserade plattformen, utvecklad med det svenska teknikföretaget Improvin’, ger Viking Malt möjlighet att mäta och minska koldioxidavtrycket från lantbrukarnas maltkorn och övervaka aktiviteter som främjar biologisk mångfald, med hjälp av precis data ned på fält-nivå.


Den nya AI-baserade plattformen är utvecklad i samarbete med Improvin’.

Detta lägger grunden för initiativ kopplade till mer hållbart jordbruk, där odlare kan justera sina metoder baserat på återkoppling som bygger på realtidsdata.
Genom skalbar datainsamling underlättas lantbrukarnas rapportering.
– Vi vill att våra lantbrukare ska kunna fokusera på hållbart och lönsamt jordbruk, inte tidskrävande och omfattande rapportering, säger Annika Wilhelmson, vicepresident för hållbarhet, innovation och marknadsföring på Viking Malt Group.


Annika Wilhelmson, vicepresident för hållbarhet, innovation och marknadsföring på Viking Malt Group.

Plattformen ger Viking Malt ett verifierat utsläpp för sina produkter, data kopplad till biologisk mångfald samt insikter i leverantörskedjan som de kan dela med sitt nätverk av bryggerier, destillerier och livsmedelstillverkare.
Annika Wilhelmson förväntar sig att denna transparens kommer att driva en positiv förändring i hela branschen.
– Vårt engagemang för hållbar mat- och dryckesproduktion delas av industrin. Framgång kräver att vi samarbetar och delar tillvägagångssätt genom hela, och till och med bortom, vår egen värdekedja.


Viking Malts produktionsanläggning i Halmstad.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.