Willys listar svenskarnas mest ”svinndumma” matvaror

I en färsk Sifo-undersökning har Willys tagit reda på vilka livsmedel som svenskarnas slänger mest. I topp hamnar öppnad tacosås, brödkant och salladsrester.
– Jag hoppas att fler tänker efter innan de slänger sin fullt ätliga mat! Slattar av mejeriprodukter och skruttiga grönsaker kan bli en fantastisk rätt, säger Malin Turunen, som ger matlagningstips på Willys Restakuten.

Matsvinnet är ett stort och ökande miljöproblem. Mellan en tredjedel och hälften av all mat som produceras i världen går idag förlorad. I Sverige slängs årligen ca 1,3 miljoner ton mat, varav omkring 70 procent i hemmen.

Nu har matkedjan Willys låtit Kantar Sifo ta reda på vilka som är svenskarnas största svinnbovar. På förstaplatsen kommer tacosåsen, som när den använts till fredagstacon verkar ha en förmåga att bli bortglömd längst in i kylen. Bröd och salladsrester hamnar också högt upp på topplistan över de ”svinndumma” varorna.

På Restakuten, en tjänst på Instagram , kan användarna lägga upp en bild på sina rester, hashtagga #restakuten och @willyssverige och får därefter svar från Willys med ett recept eller tips på hur man kan ta vara på maten. Malin Turunen är matbloggare på matmalin.se och står för tredje året bakom tipsen på Willys Restakuten. Hon ger förslag på vad det går att göra så att dessa varor slipper bli svinn:

– Tacosås fungerar ju i allt möjligt! Grytor och soppor, på pizza och till pasta. Så beroende på vad kunden har hemma brukar jag alltid få den att gå åt. Sallad som blivit lite skruttig blir oftast godare stekt. Fräs på i olja med salt och peppar och ha den som ingrediens i en frittata till exempel. Brödkanter kan bli krutonger på en sallad om du tärnar dem och kör dem i ugnen med olivolja och salt. Eller så steker jag dem med smör, socker och kanel och hittar på en dessert med dem.

Malin Turunen, personen bakom tipsen på Restakuten. Foto: Otto Norin

– Genom att ta reda på vilka varor som oftast blir svinn i de svenska hemmen får vi en större kunskap och chans att lägga fokus på rätt åtgärder i vårt svinnarbete. Samtidigt vill vi också försöka inspirera till att få våra kunder att tänka annorlunda kring matsvinn. Vi arbetar ständigt för att försöka hitta nya kreativa lösningar för att minska både vårt eget och våra kunders matsvinn, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.

Willys mål är att halvera sitt svinn till år 2025. Bland annat sänks priset på varor som närmar sig bäst före-datum eller har kantstötta förpackningar, dagsfärskt bröd säljs ut på kvällen, frukt och grönsaker med enstaka skönhetsfläckar eller högre mognadsgrad paketeras i fyndlådor samt överbliven mat skänks till välgörenhetsorganisationer.

Läs mer om undersökningen och se hela listan med svinnmat här: Svinndum mat.

Dela

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Hållbarhet och Måltider

Räkfisket tappar MSC-märkningen: “Det är komplext”

Från och med den 25 april är räkfisket i Skagerak, Kattegatt och Norskarännan suspenderat från MSC. Det innebär att det inte längre kommer att vara möjligt att köpa färska MSC-certifierade räkor i Sverige.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.