SM i Mathantverk: “Tänker utanför boxen”

Rekordmånga produkter från rekordmånga företag tävlade i årets upplaga av SM i Mathantverk.
– Ett tydligt bevis på att mathantverksbranschen är en bransch i tillväxt med företagare som har ett starkt driv, säger Ulrika Brydling, chef för Eldrimner.

På onsdagskvällen presenterades resultatet av årets öppna SM i Mathantverk, sim i år hållts på Åhaga i Borås. Sammanlagt tävlade 200 mathantverksföretag med över 600 produkter i 40 klasser.
Varje jurygrupp består av en branschkunnig juryordförande och ytterligare tre medlemmar som är såväl mathantverksexperter som lekmän. I huvudsak bedöms utseende, konsistens, doft och smak, och vid bedömningen poängsätts varje produkt med upp till maximalt 20 poäng. Guld-, silver- och bronsmedalj delas ut enligt fastställd poängskala. Den produkt som får högst poäng i respektive klass tilldelas utmärkelsen Bäst i klassen. Sammanlagt delas i år 261 medaljer ut.
– Medaljer i all ära, men många tävlingsdeltagare berättar att bedömningsseminarierna som hålls efter tävlingen gett dem viktiga nycklar för att utveckla sina produkter, säger tävlingsledaren Aleksandra Ahlgren.
I bär-, frukt och grönsaksförädlingsklasserna berömde flera av jurygrupperna de modiga valen av både råvaror och kryddning.
– En trend i år är att producenterna verkar tänka utanför boxen och se på andra råvaror som rosenkvitten, blåbärstry och tranbär. Spännande råvaror med stor dryckespotential som måltidsdryck eller att avnjutas med isbitar en varm sommarkväll, säger juryordförande Mats Carlehög, som är sensorisk analytiker och projektledare på Sensoriska, konsument-och innovationsavdelningen på Nofima i Norge.
Kocken Lena Flaten var juryordförande i klassen för innovativt mathantverk, där jurygruppen var imponerade av den höga kvaliteten på tävlingsprodukterna.
– Vi ser två trender i den här klassen: att ta vara på svinn och att använda sig av lokala produkter, säger hon.


De lufttorkade produkterna höll generellt högre klass än tidigare år, det var juryordförandena eniga om. Smakerna när det gällde korv var nydanande.
– Det tävlar fler syrade korvar både i värmebehandlad korv och färskkorv än tidigare. Ramslök är en spännande smaksättare som blivit populärare i år. Vi har även fått en färskkorv med blåbär, säger Tobias Karlsson, som jobbar som branschansvarig för chark på Eldrimner.
Klassen övrig sjömat bjöd på en rikedom av spännande och nyskapande produkter. Marinbiologen Ilona Miglavs, som länge arbetat som utbildningsansvarig på Göteborgs Fiskauktion utbildningscenter, var juryordförande i klassen för fiskförädling:
– Det är härligt att mathantverkarna vågar ta ut svängarna med nytänkande där man plockar upp äldre traditioner och blandar dessa med moderna tekniker. Några av bidragen visade sig vara överraskande fullträffar, säger hon.

Allra flest företag tävlande företag kom från Västra Götalands län. Det blev också det län vars företagare kammade hem flest medaljer, totalt 65 stycken i flera olika klasser. Tvåa i länsligan kom Gävleborg, och trea blev Jämtlands län.

HÄR kan du ta del av hela resultatlistan med vinnarna i alla klasser, samt vinnarmotiveringar.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Mötesplatser

Här skapas framtidens gröna favoriter

Vegetariska proteiner – hur når vi ut med ännu bättre produkter till konsument? Det var utgångspunkten för en spännande “FINEST-dag” hos GroPro i Bjuv i onsdags, där forskare och livsmedelsföretag delade med sig av sina kunskaper.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.