Lidl knep årets första färskpotatis – donerar 100 000 kronor till Ukraina

För tredje året i rad vann Lidl budgivning på årets första frilandsodlade färskpotatis från Bjärehalvön, totalt 40 kilo med ett kilopris på 2 500 kronor. Pengarna går direkt till UNHCR och behövande i Ukraina medan potatisen doneras till Sveriges Stadsmissioner.

Årets första frilandsodlade färskpotatis är här. Potatisodlarna Arnold och Jesper Ebbesson tillsammans med Erik Ragnarsson var först ut med att plocka de första primörerna av sorten Swift på Bjärehalvön i Skåne.

Potatisen sattes den 2 mars och det har alltså tagit drygt två månader för potatisen att växa klart.

Enligt gammal tradition anordnar branschorganisationen Svensk Potatis en budgivning om den första skörden, där alla dagligvarukedjor får lägga ett bud. För tredje året i rad blev det Lidl som tog hem vinsten med ett bud på 2 500 kronor per kilo.

– Det är fantastiskt kul att vi vann budgivningen i år igen, säger Juuso Mattila, försäljningschef för frukt och grönt på Lidl Sverige.

Totalt handlar det om 40 kilo, vilket ger en summa på 100 000 kronor som doneras till hjälparbete, medan potatisen skänks till Sveriges Stadsmissioner.

– I år känns det extra värdefullt att vi får hjälpa människor i Ukraina samt stötta UNCHR och deras viktiga arbete, säger Juuso Mattila.

I dagsläget har 122 Lidl-butiker samarbeten för att skänka livsmedel, varav 27 av butikerna skänker till Sveriges Stadsmissioner.

Andra partners är Allwin, Ätbart och Matakuten. Även Lidls tre lager har ett upparbetat samarbete med Sveriges Stadsmissioner.

Dela

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Primärproduktion och Trend

Spannmålsskiftet: ”Det behövs fler ansikten i hyllan”

Svenska spannmål är heta men fram tills nu har det framför allt varit havre som varit i fokus för livsmedelsföretagens produktutveckling. Nya innovationer som rågdryck och kornris ändrar dock på detta.
– Det är nu vi kan få till ett skifte, säger Martin Pardell, chef för Fazer kvarn Sverige.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem