Här är maten lika viktig som musiken: ”Kom hungrig!”

Way Out West är lika mycket matfestival som musikfestival. Till årets upplaga har ett ambitiöst matprogram släppts som innehåller allt från lokala foodtruck till en vegetarisk åtta rätters-meny. Dessutom lanseras en kryddig vegokorv i samarbete med Peas of Heaven: Way Out Wurst.

Till Way Out West, som drar i gång i Slottsskogen i Göteborg fredag 11 augusti, ska man enligt arrangörerna komma hungrig. Festivalen har under sina 13 år presenterat artister i världsklass men under de senaste åren har även det påkostade matprogrammet fått ta stor plats.

Sedan tio år tillbaka är Way Out West dessutom en helt vegetarisk festival – något som legat som grund för flera kreativa och växtbaserade samarbeten.

– Vi är stolta över det stora steg vi tog 2012 när vi blev en vegetarisk festival. Det var kontroversiellt på den tiden. Men sedan dess har saker ändrats och fler och fler äter vego hela tiden, säger Patrick Fredriksson, grundare av festivalen.

För att fira detta lanserar man nu i år en korv tillsammans med Peas of Heaven: Way Out Wurst. Korven är en 100 procent vegansk, växtbaserad och glutenfri variant av den klassiska Bratwursten.

Marcus Karlsson, vd och grundare av Peas of Heaven, är också övertygad om att vego är vägen framåt:

– Därför är jag väldigt stolt över det här samarbetet och Way Out Wurst är en av våra godaste korvar någonsin. Texturen, tuggmotståndet och kryddningen är bland det bästa vi gjort, säger han.

Festivalens huvudrestauratör är Mats Nordström, som med sitt team på 26 kockar ska servera allt från kantarellpasta och lyxpizza till vegetarisk suovas och steam buns.

Restaurang Signum, med mästerkocken Thomas Sjögren vid rodret, öppnar en sittande restaurang där besökarna kan festa på en vegetarisk åtta rätters-meny.

– Vi kommer att jobba lokalt med våra producenter i Västsverige och kan utlova en grym vegetarisk avsmakningsmeny och en helt unik restaurangupplevelse, säger Thomas Sjögren, som vann Årets kock 2015 och tog hem Kockarnas Kamp-titeln 2018.

Sist men inte minst är det premiär för satsningen ”Local Chef’s Corner”, där talangfulla kockar med västkustkoppling presenterar varsin festivalrätt.

 

 

Dela

Fler nyheter i Mötesplatser och Trend och Växtbaserat

Skåne tar täten för att utveckla svenskt växtprotein

Skåne ska bli Sveriges ledande region för växtprotein. Det är målsättningen för handlingsplanen Skånebönan.
– Vi är övertygade om att konsumenterna vill handla svenskt även när det rör sig om växtproteiner, säger Lotta Törner, vd för Livsmedelsakademin, som tillsammans med en rad aktörer ligger bakom initiativet.