Ny forskning kan öka järnet i vegoprodukter: “Spännande”

Livsmedelsföretaget Vegme inleder ett samarbete med Örebro Universitet för att utvinna ett växtbaserat hemoglobin. Förhoppningen är att forskningen i förlängningen ska minska risken för järnbrist bland vegetarianer samtidigt som det lyfter smakupplevelsen på vegoprodukter.

Proteinet hemoglobin innehåller järn och finns framför allt i kött och blodmat. Nu ska en forskargrupp inom biokemi vid Örebro Universitet som ska undersöka möjligheten att utvinna veganskt hemoglobin från växter.
– Hemoglobin produceras av ett antal växtarter och som vi nu kommer att använda i forskningen. Det är mycket som ännu är oupptäckt vad det gäller att extrahera näringsämnen från växtriket som kan addera näring och smakupplevelse till livsmedel, säger Åke Strid, professor vid Örebro Universitet, i ett pressmeddelande.
Med ett växtbaserat hemoglobin skulle innehållet av järn i veganska produkter kunna öka högst väsentligt.
Det skulle även kunna ge köttsubstitut, som till exempel vegoburgare, en ”blödande effekt”, liksom en smak som ligger närmare kött.
– För oss är det fantastiskt spännande att vara med i projektet och att vara delaktiga i de resultat som forskningen kommer att utmynna i, säger Pia Schönemyr, grundare och ansvarig för produktutveckling på Vegme.
– Det ska vara enkelt att vara vegan och vegetarian och ändå få i sig de näringsämnen som behövs. Dessutom vet vi att många uppskattar en köttliknande produkt.

Vegme har lång erfarenhet av att utveckla och producera veganska produkter, bland annat färdigrätter och har även tilldelats utmärkelse för sitt nytänkande av Gastronomiska Akademien.

Dela

Fler nyheter i Forskning och Växtbaserat

Hidden in Grains växlar upp takten i mineralskiftet

Kan hydrotermiskt behandlat spannmål ge biffen en match? Nu söker Hidden in Grains nya samarbeten med livsmedelsindustrin för att ge svenska spannmålen en bärande roll som källa till järn och andra mineraler. Vägen dit går via “vardagsprodukter”.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.