Här är butiken som är bäst på att lyfta mat från Sverige

Ica Nära Julitahallen utanför Katrineholm är vinnare av Från Sverige-priset 2020.
– Vi ser det som vårt uppdrag att på alla sätt gynna svensk mat, säger handlaren Marcus Terneborn.

För första gången har Från Sverige-priset delats ut, vilket gjordes under White Guide Green digitala prisutdelning som hölls digitalt i måndags kväll.

– Vi är så glada, den svenska livsmedelsproduktionen är så oerhört viktig ur så många perspektiv. Vi ser det som vårt uppdrag som svensk butik att lyfta fram och på alla sätt gynna svensk mat, säger Marcus Terneborn, vars butik ligger i Julita i Södermanland.

Från Sverige-priset uppmärksammar initiativ som lyfter ursprungsmärkningen Från Sverige, och på så vis möter konsumenternas efterfrågan på svenska råvaror, livsmedel och växter Pristagare kan vara både en person, en butik eller ett företag.

– Marcus Terneborn är en engagerad ambassadör för Från Sverige-märkningen. Ett gott samarbete är av stor betydelse för både butiker, konsumenter och ursprungsmärkta produkter, säger Maria Forshufvud, vd för Svenskmärkning.

Bland övriga pristagare i White Guide Green finns bland annat Ica Kvantum Malmborgs Mobilia i Malmö, som utsågs till Årets hållbara matbutik, samt Coop Järna, som vann Kravs utmärkelse Årets ekopris. 

Totalt fick elva matbutiker ta emot priser i lika många kategorier.

Dela

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Hållbarhet och Mötesplatser

Räkfisket tappar MSC-märkningen: “Det är komplext”

Från och med den 25 april är räkfisket i Skagerak, Kattegatt och Norskarännan suspenderat från MSC. Det innebär att det inte längre kommer att vara möjligt att köpa färska MSC-certifierade räkor i Sverige.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.