Här är Årets bonde

Krokstorps Gård i Skåne, som drivs av Martin och Fredrik Krokstorp, tog hem titeln Årets bonde 2020. De får priset för sitt progressiva arbete med växtföljd och minimal jordbearbetning.

Krokstorps gård är en släktgård i skånska Påarp med anor från mitten av 1700-talet. I dag drivs den av åttonde och nionde generationen, Martin Krokstorp och hans pappa Fredrik, som odlar spannmål och bedriver växt­odling på omkring 650 hektar.

På gården har man sedan fyra år tillbaka ställt om från konventionell till reducerad jordbearbetning, så kallad conservation agriculture där målet är en välmående och välfungerande jord. Grundprinciperna kan sammanfattas så här: Väl fungerande växtföljd, minimal bearbetning och gröna fält så länge det bara går.

Nu belönas man med utmärkelsen Årets bonde 2020 för sitt arbete, ett pris som premierar hållbarhet, innovation och matkvalitet.

Årets Bonde är en helt ny tävling, som initierats av Bergkvist Publishing och som stöds av bland andra WWF, Krav, Pågen, Sydgrönt, Skånemejerier, Svenskmärkning och Martin & Servera.

Syftet med tävlingen är ”att bidra till att öka efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige genom att tydliggöra bondens roll i livsmedelskedjan”.

Bilden: Vinnaren av Årets bonde presenterades i samband med en prisceremoni som hölls på Malmö Slagthus i måndags kväll.

Dela

Fler nyheter i Människor och Primärproduktion

Livsmedelsstrategin 2.0: ”Möjlighetsfönstret står på vid gavel”

Torsdagen den 18 april bjöd landsbygdsminister Peter Kullgren in till ett möte om den nya livsmedelsstrategin 2.0. Livsmedel i fokus fick en pratstund med Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen, som var en av dem som deltog.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.