95-procent av alla takeaway-förpackningar pantas inte

Svenskar vill gärna tro att vi är duktiga på att lämna förpackningar i retur. Och det är vi när det gäller PET och returburkar. Då återlämnar vi 88 procent (källa Pantamera). Men vi är betydligt sämre på att panta takeaway-förpackningar. 95 procent av dessa går idag till förbränning.

En ny rapport från &Repeat och EY Sverige om återvinning av förpackningsmaterial för takeaway visar att Sverige är långt efter EU:s nyuppsatta återvinningsmål. Det svenska återvinningssystemet är omodernt och bygger på förpackningar från hushåll och en linjär ekonomi där energiåtervinning av material var bra nog. Så ser världen inte ut längre och därför krävs förändring. I dag återvinns exempelvis takeaway-förpackningar i mycket liten utsträckning.

Snart kommer hälften av svenskars förpackningsavfall från andra platser än i hushållet. Platser där det finns sämre möjligheter till återvinning. En kategori förpackningar som ökar kraftigt är takeaway-mat. Därför behövs mer fokus på att underlätta sortering och återvinning av den typen förpackningar, till exempel genom återvinningskärl på kontor och publika platser. För att åstadkomma en förändring hos allmänheten behövs också incitament som visar värdet av att återvinna. Det är tydligt då rapporten visar att återvinningsgraden i Sverige av samtliga pappersbaserade förpackningar är 62 procent, motsvarande för plastförpackningar är så lågt som 11 procent.

– Rapporten visar att vi har klart fler förpackningar på den svenska marknaden än officiell statistik visar, samtidigt som vi sorterar lägre andel än vi tror. Speciellt takeaway-förpackningar är vi dåliga på att återvinna, där går endast 5 procent av takeway-förpackningar till materialåtervinning vilket är alldeles för lågt. Här finns ett enormt gap då EU kräver att 65 procent av alla förpackningar till år 2030 ska bli nytt material, säger Jon Haag, Chief Circular Officer på &Repeat.

Den största orsaken till att man idag inte sorterar bättre är enligt rapporten brist på återvinningskärl i närheten när man ätit klart. Det kommer krävas flera åtgärder för att snabbt få till en förbättring.

Dela

Fler nyheter i Förpackning och Måltider

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.