Framtidens köttkonsumtion: “Vi vill bredda perspektiven”

Är våra val i matbutiken baserade på fakta eller är det mest magkänslan som styr? Podcasten ”Meat: the Four Futures” som lanseras nu i maj utforskar fyra olika möjliga framtidsscenarion för vår köttkonsumtion. Målet är att bredda perspektiven i den polariserade köttdebatten.

Frågan om vi alls ska äta kött, vilket kött vi i så fall ska äta och hur mycket är en het potatis – inte minst ur ett klimat- och hållbarhetsperspektiv.
För att öka insikten om hur många olika perspektiv som finns kring framtiden för kött låter nya podcasten ”Meat: the Four Futures” över 30 röster från ett tiotal länder runtom i världen höras. Ambitionen är att hitta gemensam mark, att identifiera skillnaden mellan fakta och värderingar och att ge lyssnarna chansen att bli just bättre lyssnare.
– Vi täcker förstås inte allt i denna serie, men podden ger breda perspektiv och förutsättningar för mer välinformerade beslut. Vi hoppas att lyssnarna är nyfikna nog att följa oss genom hela serien, för en stor poäng är just att lyssna också på dem vars perspektiv man inte känner igen eller håller med om, säger Matthew Kessler, poddvärd och koordinator på SLU.
Meat: the Four Futures är ett vetenskapsbaserat samtal om köttkonsumtion och köttproduktion, producerad på engelska av TABLE i ett samarbete mellan SLU, Oxfords universitet och Wageningens universitet i Nederländerna.

De fyra olika framtidsscenarier som utforskas är:
* Efficient meat 2.0 – en framtid som effektiviserar dagens animaliska köttproduktion.
* Alternative ’meat’ – en framtid med alternativa proteinkällor såsom insekter och labb-odlat kött.
* Less meat – en framtid med betydligt mindre animaliskt kött.
* Plant-based ’no meat’ – en framtid helt utan animaliskt kött.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Måltider och Värdekedjan

Här skapas framtidens gröna favoriter

Vegetariska proteiner – hur når vi ut med ännu bättre produkter till konsument? Det var utgångspunkten för en spännande “FINEST-dag” hos GroPro i Bjuv i onsdags, där forskare och livsmedelsföretag delade med sig av sina kunskaper.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.