27 oktober 2020
Krokstorps gård är en släktgård i skånska Påarp med anor från mitten av 1700-talet. I dag drivs den av åttonde och nionde generationen, Martin Krokstorp och hans pappa Fredrik, som odlar spannmål och bedriver växtodling på omkring 650 hektar.
På gården har man sedan fyra år tillbaka ställt om från konventionell till reducerad jordbearbetning, så kallad conservation agriculture där målet är en välmående och välfungerande jord. Grundprinciperna kan sammanfattas så här: Väl fungerande växtföljd, minimal bearbetning och gröna fält så länge det bara går.
Nu belönas man med utmärkelsen Årets bonde 2020 för sitt arbete, ett pris som premierar hållbarhet, innovation och matkvalitet.
Årets Bonde är en helt ny tävling, som initierats av Bergkvist Publishing och som stöds av bland andra WWF, Krav, Pågen, Sydgrönt, Skånemejerier, Svenskmärkning och Martin & Servera.
Syftet med tävlingen är ”att bidra till att öka efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige genom att tydliggöra bondens roll i livsmedelskedjan”.
Bilden: Vinnaren av Årets bonde presenterades i samband med en prisceremoni som hölls på Malmö Slagthus i måndags kväll.
Dela
Fler nyheter i Människor och Primärproduktion
Människor Måltider Värdekedjan
Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker
Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.
25 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.