Arla och Kavli samarbetar för grön omställning: ”Viktig pusselbit”

För första gången i Sverige används klimatdata från enskilda mjölkgårdar i ett livsmedelsföretags klimatrapportering. Samarbetet mellan Arla och Kavli ska ge mer rättvisande och transparenta beräkningar av utsläpp i hela värdekedjan.

Mjölkbönderna inom Arla har mätt klimatavtrycket på sina gårdar sedan 2019. I dag finns cirka 7 600 Arlagårdar i Nordeuropa, varav 1 900 i Sverige, vars data ligger till grund för en av världens största klimatdatabaser inom jordbruket.
Det gör det möjligt att kontinuerligt följa utsläppen på gårdsnivå – och se vilka åtgärder som gör störst skillnad för att reducera dem. Nu ska dessa data även användas i Kavlis kommande hållbarhetsredovisning samt till klimatberäkningar på produktnivå.
– Våra ägare, mjölkbönderna, har arbetat hårt för att minska sina utsläpp, och det är avgörande att de framstegen också syns längre fram i kedjan. Genom samarbetet med Kavli tas ett viktigt kliv mot mer rättvisande klimatberäkningar i livsmedelsindustrin, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef på Arla Sverige, i ett pressmeddelande.

Många livsmedelsföretag har redan frivilligt antagit vetenskapligt baserade klimatmål enligt Science Based Targets Initiative. Inom kort tillkommer lagkrav från EU:s CSR-direktiv, som innebär att stora företag måste sätta sådana mål och redovisa en konkret plan för att minska utsläppen.
I dag baseras de flesta scope 3-beräkningar i livsmedelsbranschen på schabloner, alltså genomsnittsvärden som inte tar hänsyn till faktiska utsläpp eller producenter som investerar i klimatåtgärder.
– Det är frustrerande att vi länge har tvingats använda schablondata som inte speglar verkligheten. Genom att använda Arlas gårdsdata kan vi visa hur våra inköp och valet att samarbeta med en leverantör i framkant faktiskt bidrar till lägre klimatpåverkan, säger Victoria Voss, hållbarhetschef på Kavli.

Kavli stöttar den gröna omställningen i lantbruket genom Arlas hållbarhetsprogram FarmAhead. I programmet investerar livsmedelsföretag tillsammans med Arla i klimat- och miljöåtgärder på gårdarna, bland annat fossilfritt gödningsmedel, restaurering av naturbetesmarker och metanreduktion från gödselhantering.
Kavli får dessutom tillgång till vetenskapligt baserade klimatdata från de gårdar som levererar mjölk till deras produkter, vilket möjliggör uppföljning av olika insatser och att resultat kan redovisas på ett verifierbart sätt.
– Vår största klimatpåverkan kommer från produktionen av de råvaror som används i våra produkter, där ost är särskilt viktig. Därför är det avgörande för oss att ta ansvar och stötta omställningen just där. Det är bara genom samarbete längs hela värdekedjan som vi kan nå våra klimatmål. Genom att arbeta med leverantörernas faktiska data får vi både större transparens och bättre resultat, säger Victoria Voss.

Trycket på livsmedelsföretag att redovisa tillförlitliga scope 3-utsläpp ökar snabbt – både från lagstiftare, konsumenter och investerare.
– Vi hoppas därför att fler aktörer följer efter. Det här är en viktig pusselbit för att livsmedelsbranschen ska kunna visa faktiska framsteg och nå vetenskapsbaserade klimatmål, säger Victoria Olsson.

 

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Värdekedjan

Framtidens fisk på dagens tallrik: ”Början på en större omställning”

Nu lanseras en unik svenskodlad regnbågslax i butik, som fött upp på ett cirkulärt foder baserat på mykoprotein, insekter och musslor. Bakom satsningen står Axfoundation, Sveriges lantbruksuniversitet och ytterligare 25 aktörer från hela livsmedelskedjan.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.