Arla storsatsar för att möte keso-boomen

Efter två rekordår för cottage cheese storsatsar Arla på mejeriet i Falkenberg. Den nya investeringen ska höja kapaciteten med 1 500 ton per år.
– Den här satsningen kommer helt rätt i tiden, säger mejerichefen Christian Svensson.

Efterfrågan på proteinrika och fettsnåla produkter som cottage cheese och kvarg är större än någonsin, både i Sverige och internationellt. Trenden drivs av ett växande intresse för träning och hälsosam mat, förstärkt av sociala medier. Det märks tydligt i Falkenberg, där suget efter den gryniga färskosten gjort att produktionen gått på högvarv de senaste åren.
– Vi har slagit rekord två år i rad, säger Christian Svensson, mejerichef på Arla Falkenberg.
Nu investerar Arla nästan 70 miljoner kronor (6 miljoner euro) i mejeriet, Satsningen gör att mejeriet kan producera ungefär 1 500 ton mer cottage cheese per år, tack vare nya lösningar för filtrering, kylning och vattenteknik.
– Den hjälper oss att hålla jämna steg med konsumenternas ökade intresse och ger samtidigt en stabil och lönsam avsättning för Arlaböndernas mjölk, säger Christian Svensson.
Byggstarten är planerad till början av nästa år och den nya kapaciteten väntas vara i drift under fjärde kvartalet 2026.

Arla Falkenberg är Europas största cottage cheese-mejeri; här tillverkas omkring 60 olika varianter av cottage cheese för både den svenska och internationella marknaden. Produktionen pågår dygnet runt, året om. Under 2025 väntas den totala produktionen landa på omkring 27 000 ton.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Trend

Det blir ett blågult julbord i år: ”Köpkraft och framtidstro”

För första gången på flera år är priset på julmaten mindre viktigt än ursprung och kvalitet. Det visar Livsmedelsföretagens årliga julmatsundersökning. Julskinkan är den viktigaste maträtten, julmust den viktigaste drycken och ris à la Malta den viktigaste desserten.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.