Ät rätt med ÄTUP!

Undernäring har blivit ett av samhällets största hälsoproblem hos seniorer. Nu lanseras ÄTUP – en målgruppsanpassad digitala utbildningstjänst som ska lära seniorer såväl som anhöriga och vårdpersonal vad man bör äta för ett längre och starkare liv.

När vi blir äldre förändras kroppens behov och med åren behöver vi en annan sammansättning av näringsämnen än när vi är yngre. Men så mycket som 50 procent av alla seniorer är eller riskerar att bli undernärda. Anledningen är till stor kunskapsbrist, både bland seniorer, anhöriga och personal inom äldreomsorgen. ÄTUP vill med sin enkla digitala tjänst öka kunskapen så att fler lär sig att äta rätt för att må bra och undvika viktnedgång.

– Trots att vi lever i ett välfärdsland och har tillgång till mängder av näringsrik mat så är undernäring bland seniorer ett stort samhällsproblem som kostar (miljarder) varje år för sjukvården – och onödigt personligt lidande. Vi ser att man med relativt enkla medel kan vända detta genom kunskapsspridning om vad man ska tänka på och, framför allt, hur man kan justera sina vanor, säger Janina Blomberg, en av grundarna till ÄTUP.

Högst upp på listan av de näringsämnen som äldre får för lite av är protein, vilket bygger muskler. Seniorer behöver cirka 50 procent mer protein än yngre för att bevara musklerna. Åldrande i kombination med proteinbrist gör att musklerna förtvinar och risken för fallolyckor ökar dramatiskt. Proteinbrist leder dessutom till sämre läkning och försvårad rehabilitering.

ÄTUP:s digitala kurser består av flera moduler där varje avsnitt är tio minuter långt. Det enda som krävs är en dator eller en surfplatta. Innehållet i kurserna utgår från forskning och har faktagranskats av professorer.

Kurserna finns på ÄTUP:s webbsida atup.se.

Dela

Fler nyheter i Hälsa och Måltider

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.