Cellodlad kakao ska göra framtidens choklad mer hållbar

Fazer är på jakt efter framtidens hållbara choklad och undersöker just nu möjligheten med cellodling.
– Vi har redan fått de första framgångsrika resultaten, säger Heli Anttila, direktör för produktutveckling på Fazer Konfektyr.

Kakao är en viktig råvara för Fazer och hållbarhet en viktig drivkraft för innovation. Därför letar företaget efter alternativa källor för morgondagens hållbara kakao och undersöker om så kallad cellodling kan vara en realistisk odlingsmetod.

Cellulärt jordbruk innebär bioteknisk produktion i stället för konventionellt jordbruk och kräver minimalt med markareal och andra naturresurser för produktionen. I stället sker produktionen i bioreaktorer under kontrollerade förhållanden.

– Detta är ett långsiktigt forskningsprojekt med fokus på framtiden. Hållbar hantering av konventionell kakao är Fazers fortsatta främsta prioritet, men vi vill även utforska och skapa innovationer för framtiden.  säger Annika Porr, senior chef vid Forward Lab inom Fazer Konfektyr.

I dag kommer Fazers kakao från traditionella odlingar i Ecuador och Västafrika, där man säkrat en hållbar produktion såväl ekonomiskt, socialt som miljömässigt. Men eftersom regionerna för kakaoodling riskerar att påverkas negativt av framtida klimatförändringar är det viktigt att å ena sidan stötta jordbrukare i omställningen mot mer hållbar och klimatanpassad produktion samtidigt som man utveckla hållbara alternativa lösningar.

Storskalig användning av cellodlad kakao ligger dock fortfarande långt fram i tiden, och eftersom det är ett nytt livsmedel inom EU krävs även godkännande av Efsa.

Projektet om cellodlad kakao är ett samarbete med Teknologiska forskningscentralen VTT och finansieras till del av Business Finland. Det är även en del av konsortiet Cerafim, som samlar flera finländska företag och forskningsinstitut kring temat cellodling för att utforska framtida lösningar.

Dela

Fler nyheter i Forskning och Hållbarhet och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.