De bygger nya affärsmodeller för en mer uthållig livsmedelskedja

Startupbolaget Harvest i Umeå är mottagare av det första stipendiet som Polarbröd delar ut från Anna Borgeryds minnesfond. – Vi vill förändra både hur vi producerar, konsumerar och värdesätter mat, säger vd Tobias Remes.

Målet med Harvest är att öka den lokala matproduktionen med hjälp av nya lösningar och affärsmodeller. Det handlar om att låta maten komma närmare dem som sedan ska äta den.

– Vår affärsidé är att skapa en mer uthållig livsmedelsförsörjning genom att kombinera stadens resurser med landsbygdens potential; att bygga affärsmodeller som bidrar till en mer hållbar livsstil, säger Tobias Remes, som driver företaget tillsammans med Daniel Remes och Ellen Bergström.

Rent konkret betyder det att trion bakom Harvest ska satsa på hållbara tekniker för att producera och sälja grönsaker, bland annat med hjälp av hydroponiska odlingsmoduler som byggs in i exempelvis bostadsområden. De vill även kombinera detta med regenerativt jordbruk i så kallade periurbana områden max två mil utanför staden och utveckla nya och bekväma sätt för konsumenter att få tillgång till lokal mat.

– Vi vill stärka kunskapen om matens viktiga roll för hållbar utveckling för att på det viset höja matens status. Det hoppas vi kan göra den gröna näringen mer attraktiv att jobba i, inte minst för yngre generationer som är väldigt värderingsdrivna.

Stipendiet från Anna Borgeryds minnesfond på 50 000 konor kommer att investeras direkt i den pilotanläggning man just nu bygger upp centralt i Umeå. I november vann Harvest dessutom Uminova Innovations stora klimattävling, där priset var 200 000 kronor.

– Tanken är att utveckla en modell som ska vara enkel att växla upp och där man kan koppla på fler servicetjänster, säger Tobias Remes, som är sjuksköterska och idrottsfysiolog i grunden “och därför brinner lite extra för matens koppling till hälsa och välmående”.

Hans bror Daniel har bakgrund från handels- och designbranschen medan Ellen har erfarenhet från företagande och produktutveckling inom matbranschen.

– Vi har tidigare arbetat tillsammans och vet att vi som team får saker att hända. Nu ser vi med spänning fram emot att kunna bidra till ett mer uthålligt livsmedelssystem.

AGNETA RENMARK

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.