De får Vinnova-stöd för proteinrik frukostflinga

Startup-bolaget Lindsing från Sundsvall har fått 300 000 kronor av Vinnova för att utveckla sin proteinrika frukostflinga Knaprig.
–Det känns fantastiskt att vi fått de här pengarna. Det har varit tufft och vi hade tänkte ta en paus eftersom det ser ut som det gör i världen. Nu kan vi fortsätta framåt, säger Andrea Lindgren, som driver bolaget tillsammans med Malin Helsing.

Under hösten har Sveriges innovationsmyndighet Vinnova delat ut totalt nästan 22,5 miljoner kronor till innovativa nystartade företag vars affärsidé bidrar till att lösa en global samhällsutmaning, så kallade impact startups.
En av de startups som fått ta del av pengarna är Lindsing, som grundats och drivs av Malin Helsing och Andrea Lindgren, som fått 300 000 kronor för att utveckla sin proteinrika frukostflinga Knaprig.
– Vi tycker själva att vi bidrar till att lösa samhällsproblem eftersom den här produkten innehåller ett fullvärdigt växtbaserat protein som man tidigare bara fått i sig via animaliskt protein som exempelvis ägg, säger Andrea Lindgren.
Det flesta växtproteiner som finns idag måste man äta väldigt mycket av för att få i sig tillräckligt. Lindsings fullvärdiga protein är dessutom en restprodukt från tillverkningen av annan livsmedelsproduktion.
– Med vår produkt kan vi se till att människor får i sig tillräckligt med näring och samtidigt minska på klimatavtrycket. Och vår plan är att i framtiden göra fler produkter av det här proteinet, säger Malin Helsing.
Att minska matkonsumtionens påverkan på klimatet är en viktig del i att lösa samhällets klimatutmaningar. Den mest verkningsfulla åtgärden är att minska på köttkonsumtionen. Enligt FN kan vi som individer minska vårt klimatavtryck med hela 2,1 ton koldioxid per år om vi byter till en helt växtbaserad kost, eller 1,5 ton om vi väljer att äta vegetariskt.
Andrea Lindgren och Malin Helsing har hittat en tillverkare i Tyskland och tack vara Vinnova-pengarna ska de nu tillverka en omgång av flingorna som ska testas mot deras tilltänka målgrupp.
– Vi kommer också använda pengarna för att nätverka, hitta sammabetspartners och för att ta fram en marknadsföringsplan, säger Malin Helsing.

BILDEN: Malin Helsing och Andrea Lindgren är grundarna av startupbolaget Lindsing med säte i Sundsvall.

Dela

Fler nyheter i Forskning och Människor och Trend

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.