5 februari 2019
Mustäpplen ska vara icke-oxiderande, ha en kraftfull arom och bra balans mellan socker och syra medan cideräpplen ska vara bittersöta.
– De egenskaperna finns inte hos dagens svenskförädlade äpplen, säger Kimmo Rumpunen, ansvarig för den svenska äppelförädlingen vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
För att lyckas få fram bättre äpplen, både vad gäller must- och cideräpplen men även för direkt konsumtion, behövs en effektivisering av förädlingen.
– Vi vill tillvarata de allra bästa egenskaperna och sammanfoga dem i framtidens äpple. För att lyckas med detta behöver vi hållbara förädlingsmetoder, moderna tekniker samt tillgång till bra äppelmaterial, säger forskaren Larisa Gustavsson.
Under hösten 2018 har SLU satsat pengar på två delprojekt inom programmet Framtidens äpple. Det ena projektet syftar till att förädla fram svenska äpplen som är särskilt lämpade för must- och cidertillverkning. Det andra syftar till att via genomiskt detektivarbete hitta egenskaper och metoder för att accelerera framtagandet av nya äpplesorter som passar den svenska konsumenten. Båda projekten utförs av akademi och näringsliv i samverkan.
AGNETA RENMARK
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Arkiv Människor Mötesplatser Trend
Almedalen 2025: ”Livsmedelsfrågorna tar plats i debatten”
Spännande möten, spänstiga debatter och nya insikter. När Livsmedel i fokus ber en handfull branschpersonligheter att sammanfatta årets upplaga av Almedalsveckan är det positiva tongångar men även en del önskemål inför nästa års event.
27 juni
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.