EU:s klimatbank satsar 530 miljoner på grön laxodling i Säffle

Den Europeiska Investeringsbanken, EIB, gör en riskinvestering på 530 miljoner kronor för att stödja utvecklingen av Sveriges första storskaliga landbaserad laxodling.
– Vår teknologi ska göra det möjligt för konsumenter att njuta av hälsosam och mer hållbart lokalproducerad lax, säger Morten Malle, vd för Re:ocean.

Livsmedel i fokus har tidigare skrivit om företaget Reocean som vill utveckla Sveriges första storskaliga och landbaserade laxodling. En hållbar anläggning där lax ska odlas i 88 bassänger med rent vatten som cirkulerar, renas och återanvänds i ett slutet kretslopp – med full kontroll från ägg till slakt, förädling och förpackning.

Tack vare investeringen på 530 miljoner kronor från EIB blir det nu möjligt att göra detta; det handlar om en av de största investeringarna inom innovativ och hållbar matproduktion i Sverige någonsin.

Anläggningen i Säffle ska när den är klar år 2026 producera 10 000 ton fisk per år, vilket motsvarar en av fem laxar som äts i Sverige. Fisken ska levereras färsk direkt till svenska livsmedelsbutiker och restauranger; projektet stöds sedan tidigare av Sveriges Axfood, Coop och Ica.


EIB:s vicepresident Thomas Östros, ansvarig för EIB:s verksamhet i Sverige, är nöjd med satsningen:
– Den här anläggningen kommer inte bara att förse den svenska befolkningen med hållbart, svenskproducerad lax, utan den är även producerad på ett nytt, innovativt och klimatvänligt sätt, med hjälp av den senaste tekniken för att återvinna vattnet i anläggningen. Dessutom har livsmedelsförsörjningen blivit en viktig del av den kritiska infrastrukturen i varje ekonomi, där laxanläggningen i Säffle kommer att stärka Sveriges självförsörjning på livsmedel och motståndskraft, säger han i en kommentar.

Morten Malle, vd för Re:ocean, menar att investeringen är ”en stark förtroendesignal och ett resultat av tolv månaders nära samarbete och dialog”.
– Processen i sig bekräftar vårt teams unika erfarenhet inom branschen och vår teknologi som kommer göra det möjligt för konsumenter att njuta av hälsosam och mer hållbart lokalproducerad lax, säger han.

Finansieringsprojektet för fiskodlingar med bioekonomi är i linje med Europeiska unionens policy-inriktning, samt EIB:s verksamhet för att stödja Europas gröna omställning och med åtagandena i Parisavtalet.

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Hållbarhet

Räkfisket tappar MSC-märkningen: “Det är komplext”

Från och med den 25 april är räkfisket i Skagerak, Kattegatt och Norskarännan suspenderat från MSC. Det innebär att det inte längre kommer att vara möjligt att köpa färska MSC-certifierade räkor i Sverige.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.