Fazers frukostrapport avslöjar: ”Många missar vardagsguldet”

Fazers frukostrapport 2025 visar att tre av fyra svenskar inte vet hur mycket fullkorn de ska äta per dag, och många är osäkra på om de får i sig det rekommenderade dagliga intaget..
– Det visar att det behövs ett stort kunskapslyft, säger nutritionsexperten Laura Pirkola på Fazer.

Fullkorn har många hälsofrämjande effekter där fullkornsprodukter är en bra källa till fibrer och många vitaminer och mineraler. Enligt Livsmedelsverket är det rekommenderade intaget för vuxna 90 gram fullkorn per dag. Det motsvarar sammanlagt till exempel en skiva rågbröd, en portion havreringar och en portion havregröt.
Den senaste frukostrapporten från Fazer visar att många i Sverige vill äta mer fullkorn, men att begreppet ofta missförstås. En av tre tror att fullkorn finns i grönsaker eller förväxlar det med kostfibrer.
Men fullkorn finns enbart i spannmålsprodukter som vete, råg, korn, havre och majs. I fullkorn siktas inga delar bort utan inkluderar alla tre delar av spannmålskornet: frövita, grodd och kli. Där det yttre skiktet, kli, är rikt på fiber,vitaminer, mineraler och fytokemikalier och gör fullkornet speciellt.
– Med frukostrapporten vill vi öka medvetenheten om hur enkel och viktig fullkornskonsumtion faktiskt är. Vi blev förvånade över hur utbredd förvirringen kring fullkorn är – det visar att det behövs ett stort kunskapslyft. Fullkorn är enligt oss ett vardagsguld som fler borde upptäcka, säger Laura Pirkola, PhD och nutritionsexpert på Fazer.


För att göra det lättare för konsumenterna att följa rekommendationen om fullkorn har Fazer på sin hemsida börjat ange hur många gram fullkorn det är i många av produkterna.

Rapporten analyserar svenskarnas frukostvanor och för andra året i rad uppger en av fyra att de ätit frukost oftare under det senaste året och med mer variation.
De som är i åldrarna 35–64 äter bröd i större utsträckning och bland de yngre (16–34) ser man ett större och växande konsumtion av granola och müsli. De i åldrarna 25–34 försöker även aktivt äta mer fullkorn där sex av tio svarar att man gör det för att det är hälsosamt.
Fazers frukostrapport indikerade att män generellt sett är något sämre än kvinnor på att välja fullkorn och drygt hälften av männen uppger att det är på grund av att de inte tänker på det. En av tre säger att det är för att de saknar intresse för fullkorn, bland kvinnor är det knappt en av fem som svarar samma sak.

Undersökningen genomfördes av Nepa på uppdrag av Fazer under vecka 52 2024 och vecka 1, 2025.Datainsamlingen skedde genom 1 000 onlineintervjuer med ett representativt urval av svenska folket i åldern 16–74 år.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Hälsa

Hotet mot svenska ostklassiker: ”Viktig motor”

Välkända svenska ostar som Präst, Herrgård och Grevé hotas efter agerandet av den franska livsmedelsjätten Lactalis. ”De här ostarna är inte bara älskade livsmedel – de är en del av vårt kulturarv”, skriver företrädare för fem svenska mejerikooperativ i en gemensam debattartikel i Expressen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.