Fiskguiden 2022: Inga torskar lyser grönt

Torsken får fortsatt rött ljus i WWF:s årliga konsumentguide för fisk och skaldjur som presenteras nu i veckan. Däremot lyser det grönt för flera sötvattensfiskar, såväl odlade som vilda. Det visar WWF:s årliga konsumentguide för fisk och skaldjur som presenterades nu i veckan.

Överfiske och otillräcklig kontroll fortsätter att vara problem när det gäller fisk och skaldjur. Det syns i WWF:s årliga konsumentguide Fiskguiden som listar vilka fiskar och skaldjur som är hållbara att äta eller inte.

– Vi ser både mörka moln och ljus vid horisonten när det gäller hur haven och fisken mår. Överfiske och bristande kontroll är fortfarande problem både i våra närmaste hav och globalt. Om vi ska få hållbart fångad fisk på tallriken behövs en bättre och mer effektiv kontroll, säger WWF:s generalsekreterare Gustaf Lind.

Några av de positiva nyheterna är att flera sötvattensfiskar får grönt ljus. Det handlar bland annat om regnbåge odlad i svenska vatten, röding som odlas i dammar i Europa samt siklöja fiskad i Vättern.

Grönt ljus får också odlade blåmusslor från Tyskland liksom odlade blåmusslor från svenska och danska vatten som sedan tidigare har grönt ljus.

Torsken har däremot ett fortsatt tufft läge. Bestånden i Östersjön och Nordostatlanten har rött ljus medan torsken i Barents hav ligger på gult. Handlinefångad torsk fiskad utanför Färöarna hamnar på gult ljus. Detta innebär att det inte finns någon torsk på grönt ljus i år.

Fortsatt rött ljus råder även för ål, amerikansk hummer och sötvattenskräftor odlade i Kina. Också nordhavsräkan har rött ljus i både svenska, danska och norska vatten på grund av problem med bifångster och bristande kontroll.

– Vi behöver få en ökad spårbarhet från hav till tallrik. Livsmedelskedjorna, inköpare och restauranger kan bidra genom att välja bort arter med rött ljus och öka andelen sjömat med grönt ljus, säger Inger Melander, WWF:s expert på fiske och marknad.

– Vilken fisk och skaldjur vi äter idag avgör hur haven och fisken mår i framtiden.

En viktigt ändring är att certifieringar som MSC, ASC och KRAV inte automatiskt får grönt ljus utan läggs separat utanför trafikljusen.

WWF rekommenderar i första hand att följa Fiskguidens råd med arter på grönt ljus – och i andra hand välja certifierade fiskprodukter.

Fiskguiden fyller 20 år i år och har enligt WWF bidragit till att förändra marknaden för fiskinköp i mer hållbar riktning. Den ger inte bara råd till allmänheten utan påverkar importörer, leverantörer, restauranger och offentlig upphandling. 

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Hållbarhet

Debatt: En satsning på hållbarhet minskar också vår sårbarhet.

Varje bonde är viktig för att vi ska kunna öka vår livsmedelsproduktion på ett hållbart sätt. Men för att lantbrukare ska kunna investera i hållbara metoder och ny teknik, är både ekonomiska marknadsincitament och statliga miljöersättningar helt avgörande. Det skriver Elina Matsdotter, hållbarhetschef för Scan Sverige, i en debattartikel i Livsmedel i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.