Nordic Food Waste: “Sätt en prislapp på matsvinnet”

Sätt en prislapp på matsvinnet och lagstifta så att vi ser verklig förändring. Det sade Anja Bakken Riise, från organisationen Framtiden i våre hender, när hon talade vid den nordiska konferensen om matsvinn som hölls i Stockholm i omsdags.

Matsvinnet står i fokus på många fronter just nu, inte minst i ett nordiskt perspektiv. I ett samarbete mellan Nordiska ministerrådet och Livsmedelsverket arrangerades under onsdagen en stor konferens på temat – Nordic Food Waste Summit, i Stockholm.
Politiker, myndigheter, organisationer, producenter och handel, ja till och med kungligheter var på plats för att diskutera och uppdatera sig kring svinnet – och försöka att inspirera varandra att hålla i arbetet för att minska matsvinnet.

För att dra uppmärksamhet till konferensen och frågorna kring matsvinn fanns flera kungligheter på plats, däribland Kronprinsessan Victoria som är engagerad i hållbarhetsfrågor.

Flera ”Best practice” presenterades och genom samtal, debatter och erfarenhetsutbyten lyftes goda förebilder och exempel på hur de nordiska länderna arbetar för att minska matsvinnet.
– Sätt en prislapp på matsvinnet. Lagstifta så att vi ser en verklig förändring, sade Anja Bakken Riise, ansvarig för den norska miljöorganisationen Framtiden i våre hender.
– I Norge bakar butiker, kaféer och bensinstationer bröd ända fram till stängning, allt för att hyllorna ska vara packade med stora volymer. Detta samtidigt som bröd är den enskilt största produkten av matsvinnet – det är galet och man skulle önska stöttning genom regelverk.

Anja Bakken Riise framhöll hur en lag om skattebefriade matdonationer i Norge gjorde stor skillnad för hjälporganisationer att lättare få tillgång till överblivna livsmedel.
Men kravet på lagstiftning mötte motstånd, bland annat från de närvarande politikerna som menade att förbud inte är den rätta vägen.
– Underskatta inte frivilligheten att minska svinnet, sade Staffan Eklöf, vice ordförande för Nordiska rådets kommitté för hållbarhet.
– Frivillighet i all ära men vi behöver hjälp, underströk Karl Andersson, vd för Matsmart.
– I dag är det i de flesta fall billigare att slänga än att ta till vara.

Vid konferensen fanns även livsmedelsproducenter som Fazer, Arla och Orkla på plats. Mats Liedholm, vd för Fazer, berättade hur företagets anläggning i finska Lahti som producerar xylitol, numera tar till vara restprodukter från tillverkningen och förvandlar dessa till bioenergi.
– Vi har också beslutat att skicka ansvaret för att minska svinnet ut i organisationen på individnivå, det är där det kan bli riktigt effektivt.
Karin Lindow från Jordbruksverket pratade om den kartläggning som myndigheten medverkat till för att visa hur stora mängder med olika jordbruksprodukter som aldrig når butikshyllorna.
– Vi tittade på bland annat morötter, potatis och jordgubbar. En tredjedel av alla odlade morötter kom aldrig ut i butikerna. Anledningarna var allt från utseendemässiga faktorer till ruttnande produkter och fel storlek, sade hon.
– Dessa gick i stället till djurmat, biogas eller kompost.

Text och foto: Susan Berzelius

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Människor och Måltider och Mötesplatser

Arla prisas för modellen som gör hållbar omställning lönsam

Arlas hållbarhetsersättning som ger incitament för klimat- och hållbarhetsomställning för mjölkbönder vinner Svensk Kooperations pris för kooperativ utveckling år 2024.
– Vi är superstolta, säger vd Cecilia Kocken.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.