– Vi hoppas att den ska slå ut räkmackan, säger Marcus Adevi, beteendevetare vid RISE och projektledare för Göteborgsmåltiden.
18 september 2025
Hur smakar Göteborg?
Det var frågan som ledde fram till projektet Göteborgsmåltiden, som letts av Marcus Adevi, mat- och konsumentforskare vid RISE med fokus på hur matvanor formas och förändras.
– Halv special och klassisk räkmacka i all ära, men vi ville sätta Göteborg på kartan genom att jobba med smak, gastronomi och ta vara på de råvaror som finns i regionen, säger han.
Bakgrunden till projektet är ett EU-samarbete mellan RISE och Chalmers Tekniska Högskola: Switch, vars syfte är att främja hållbara och hälsosamma matvanor hos invånarna i Europa. I Västra Götalandsregionen finns ett av Switch totalt sex så kallade Food Hubs, där konsumenter, livsmedelsföretag och samhällsaktörer tillsammans kan utforska nya hållbara och sunda matalternativ.
Tillsammans med Göteborgs Stad, Turistrådet Västsverige och Göteborg & Co drog man i gång projektet Göteborgsmåltiden ”för att skapa stolthet över den lokala maten, inspirera till nyttigare matvanor och bidra till en mer hållbar framtid”.
– Vi ville skapa brett engagemang genom att låta vem som helst vara med och lämna förslag på vad som bäst representerar Göteborgs matkultur, säger Marcus Adevi.

Marcus Adevi på Ullevi, där han drivit ett annat hållbart matprojekt.
För att delta i tävlingen krävdes att rätten skulle uppfylla minst en av följande tre kriterier:
- Mer växtbaserat: Fokus på användning av lokala råvaror från växtriket
- Fullkorn i fokus: Inkludera fullkornsprodukter, gärna lokala
- Hållbar sjömat: Hållbart producerad fisk, skaldjur eller andra marina råvaror som alger och sjögräs som finns lokalt eller i regionen
– Men det allra viktigaste var att fokusera på smaken. Det är bara så man får folk att äta mer hållbart och hälsosamt.
Den vinnande rätten, Gothenburg Royale som skapats av kocken Malin Boban, består av en mussel- och krabbröra med Wrångsbäcksmajonnäs, tångpicklad kål och inkokt majrova, som serveras på Hönökaka bakat på fullkornsmjöl och torkad rörhinna samt isad silverlök, pepparrot och plockad dill.
En lyrisk jury beskrev den som ”nyskapande och sprallig”, och ”en spännande rätt med mycket smak som knör sig in”.
– Tanken är att receptet ska kunna anpassas så att Göteborgsrätten kan serveras både på finkrogen och i skolrestaurangen, säger Marcus Adevi.
Från och med den här veckan serveras Gothenburg Royale i lobbybaren Twentyfourseven på Gothia Towers och på söndag kan den avnjutas som street food under matfestivalen Food Fest Gothenburg.
Marcus Adevi medverkade under Livsmedelsdagarna i Tylösand i förra veckan och kommer även att vara på Trendkoll 3 februari i Stockholm, som arrangeras av Livsmedel i fokus. Missa inte det!
Dela
Fler nyheter i Måltider och Mötesplatser
Forskning Människor Mötesplatser
Pussel för innovation: ”Spelplanen håller på att förändras”
Hallå där Kerstin Eriksson, innovationsledare på Sweden Food Arena, som tagit fram det nya ”innovationspussel” som lanserades under Livsmedelslagarna i Tylösand.
16 september
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.