1 oktober 2019
Genom den egna kvarnen Lilla Harrie Valskvarn har Pågen ett nära och långsiktigt samarbete med lokala odlare och en god kontroll över hela kedjan inklusive odlingsprocessen. Tillsammans med utvalda odlare driver kvarnen ett eget utvecklingsarbete.
– Vi har en rad testodlingar för att ta fram fler svenska spannmålssorter med lägre påverkan på miljön och bättre bakegenskaper, säger utvecklingschefen Jörgen Hansson.
De senaste åren har allt fler valt att satsa på höstgrödor i Sverige. I fjol såddes 13 procent mer höstvete än genomsnittet för de senaste fem åren. Höstvetet ger ett skydd för marken under vintern och kräver mindre växtnäring per kilo vete. Den sort som Lilla Harrie Valskvarn tagit fram ger ett högre proteinvärde och innebär större bakkraft per odlad yta samt en mer resurseffektiv odling. Genom lyckad testodling av det nya höstvetet kan det för första gången odlas i större skala och på sikt bli tillgängligt för alla odlare i Sverige.
Pågen har sett ett ökat intresse för bröd bakat med äldre sädesslag, men också för hållbarhet och lokalt ursprung. Tack vare utvecklingsarbetet på Lilla Harrie Valskvarn har Pågens bagerier nu tillgång till både durum och dinkel från lokala odlare – sorter som traditionellt inte odlas i någon större utsträckning på våra breddgrader.
– De odlare som deltar i test- och konceptodlingarna får garanterad avkastning för sina insatser, samtidigt ger det oss en bra kontroll över allt från val av utsäde till skörd, säger Jörgen Hansson.
AGNETA RENMARK
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Arkiv Människor Mötesplatser Trend
Almedalen 2025: ”Livsmedelsfrågorna tar plats i debatten”
Spännande möten, spänstiga debatter och nya insikter. När Livsmedel i fokus ber en handfull branschpersonligheter att sammanfatta årets upplaga av Almedalsveckan är det positiva tongångar men även en del önskemål inför nästa års event.
27 juni
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.