Här är de vinnande idéerna i Polarbröds framtidsrecept

Framtidsreceptet är ett nytt och årligt initiativ där Polarbröd söker lösningar på specifika hållbarhetsutmaningar hos den breda allmänheten.
– Vi vill vara en drivande kraft i omställningen mot en hållbar livsmedelsindustri och inspirera fler till att kroka arm med oss, säger koncern-vd Karin Bodin.

Årets utmaning handlar om en mer hållbar måltid, alltså hur man kan inspirera människor att äta mer varierat samt minska matsvinn.
Av över 120 inskickade idéer från olika länder har Polarbröd nu valt ut de fem idéer som bedöms ha störst potential att bidra till framtidens regenerativa matsystem.
– Jag är imponerad över kvaliteten och bredden på idéerna, många känns väldigt rätt i tiden. Uppslagen kommer från Sverige, Portugal och Tyskland och det ska bli väldigt intressant att se hur vi tillsammans med experter från MTF Labs kan utveckla dessa vidare, säger Karin Bodin, koncern-vd, i en kommentar.
Nästa steg är ett innovationslabb, som anordnas i Umeå mellan 14 och 16 mars, där idéerna ska vidareutvecklas till färdiga prototyper tillsammans med MTF Labs. Under ett event senare i vår kommer prototyperna presenteras för intressenter som erbjuds att investera i att idéerna ska bli till verklighet.

Här är de utvalda idéerna som kan skriva Framtidsreceptet:

  • En interaktiv dokumentär för barn och ungdomar där de får utforska och öka sin förståelse för hela processen från jord till bord, i syfte att de ska kunna ta välgrundade beslut för hur deras måltider ska bli mer hållbara.
  • En guide med syfte att inspirera människor till att byta ut ingredienser mot bättre, mer hållbara alternativ utan att göra avkall på smaken.
  • En maskin som är smidig att använda till vardags för återförslutning av livsmedels originalförpackningar, med syfte att förlänga bäst före-datum och minska matsvinn i hushållen.
  • Vertikala odlingssystem av bladgrönt i kontorsmiljö, med hjälp av hydroponiska system och kompletterande artificiell belysning. Utöver en förbättrad arbetsmiljö, bidrar detta även till lokalproducerade varor.
  • Ett smidigt startpaket för hemmaodling av vattenväxter med syfte att det ska bli mer lättillgängligt, samt öka kunskapen om olika arter och deras fördelar för den svenska livsmedelsproduktionen.

 

Dela

Fler nyheter i Forskning och Hållbarhet och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.