– Mjölkproduktionen i Norrland är unik, säger hållbarhetschefen Stina Printz.
14 februari 2023
För att bidra till en minskning av jordbrukets klimatpåverkan lanserar Norrmejerier sin nya hållbara mjölk: Norrlogisk.
– Mjölk är en del av en näringsrik kost som man bör kunna njuta av med gott samvete, men för att det ska hålla in i framtiden krävs att vi mjölkbönder gör en rejäl omställning på våra gårdar. Det här är helt klart början på en revolution för mejeribranschen, säger Göran Olofsson, mjölkbonde tillika styrelseordförande för Norrmejerier.
I åtgärdsprogrammet för en mer hållbar mjölkproduktion ingår bland annat gödsel med lägre klimatpåverkan, sojafritt foder, fodertillskott som minskar kornas metanutsläpp och el från förnybara energikällor.
Detta i kombination med Norrlands geografiska mervärden möjliggör en produktion med minst 25 procent lägre klimatavtryck än genomsnittsmjölken i Sverige, något som gör Norrlogisk till den mest klimatvänliga mjölken i landet.
– Mjölkproduktionen i Norrland är unik på flera sätt, mycket tack vare de geografiska förutsättningarna. Det ljusa sommarhalvåret, lägre medeltemperatur och god vattentillgång gör kornas betesmarker extra näringsrika och tåliga. Dessutom håller det kalla klimatet skadeinsekter borta, viket minskar behovet av bekämpningsmedel, säger hållbarhetschefen Stina Printz.
Mjölken från det tiotal gårdar som hittills genomfört omställningen särhålls från resten av Norrmejeriers produktion och levereras med transporter som går på fossilfritt bränsle. Fler gårdar kommer att ansluta allteftersom.
Dela
Fler nyheter i Hållbarhet och Värdekedjan
Hotet om handelskrig: ”Extra olyckligt för vår bransch”
Donald Trumps tullar och hot om handelskrig oroar branschen, även om konsekvenserna är svåra att överblicka. Men att kronan just nu trotsar naturlagarna är en ljuspunkt, säger Carl Eckerdal, chefekonom på branschorganisationen Livsmedelsföretagen.
14 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.