– Vi kan inte ändra på naturens gång men vi kan göra den lite bättre, säger inköpsdirektören Torbjörn Lithell.
28 augusti 2025
Merparten av det får- och lammkött som konsumeras i Sverige importeras från Irland och Nya Zeeland. Den svenska marknadsandelen ligger på blygsamma 28 procent, vilket är betydligt lägre än för både nöt, gris och fågel. Dessutom har produktionen rasat med drygt 20 procent under de senaste åren.
Det här vill Scan Sverige ändra på med hjälp av ett innovativt avelsprogram, där man ska utveckla en helt ny korsningsras med hjälp av modern avel.
– Vi vill stimulera producenterna genom att få fram produktivare och mer hållbara djur som ökar förutsägbarheten och ger ett mer kontinuerligt flöde för slakterierna och med det våra kunder, säger Torbjörn Lithell, inköpsdirektör på Scan Sverige.
Han förklarar att utvecklingen i branschen i princip har stått stilla under de senaste 50 åren medan produktionen ökat väsentligt hos såväl grisar som mjölkkor med hjälp av avelsprogram.
– Antalet lamm per tacka är den biten vi måste utveckla för att få upp produktiviteten och här har det hänt för lite.
Just nu påbörjas DNA-testning av 5 000 tackor från Östersund i norr till Skanör i söder för att få sin arvsmassa kartlagd; i stort sett alla befintliga fårraser i Sverige är representerade i urvalet. Därefter vidtar ett digert arbete med att mäta och kontrollera alla variabler för att styra och avla på rätt typ av parametrar.
– Visionen är att få fram en tacka som kan lamma två gånger per år och som får lamm som kan växa sig större och tyngre snabbare, säger Torbjörn Lithell.
I dag är snittvikten hos ett lamm som slaktas 18-19 kilo medan målet med den nya korsningsrasen ligger på 23-24 kilo. Dessutom vill man få fram ett kött som är mer marmorerat.
Även djurvälfärden kommer att få ett lyft med den nya fårrasen. Tack vare ny genetisk kunskap och ett stort urval av djur går det att avla även på sådant som ökad resistens mot parasiter och bättre klövhälsa.
I arbetet med att ta fram den nya fårrasen har Scan Sverige stöd från två framstående avelsföretag från Australien och Nya Zeeland, länder som båda har kommit långt inom lammproduktion.
Hur lång tid kommer det här arbetet att ta?
– Vi räknar med att ha fått fram en ny fårras inom fem år. Tanken är att sedan att den ska spridas över hela Sverige och få fler producenter att vilja satsa på mer storskalig produktion. Potentialen är enorm – vi har ju både betesmarkerna och marknaden!
Dela
Fler nyheter i Forskning och Primärproduktion
Fiske och vattenbruk Forskning Hållbarhet
Framtidens fisk på dagens tallrik: ”Början på en större omställning”
Nu lanseras en unik svenskodlad regnbågslax i butik, som fött upp på ett cirkulärt foder baserat på mykoprotein, insekter och musslor. Bakom satsningen står Axfoundation, Sveriges lantbruksuniversitet och ytterligare 25 aktörer från hela livsmedelskedjan.
10 september
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.