Intresset för vegetarisk skolmat ökar

Intresset för vegetarisk skolmat har under de senaste tre åren ökat. Klimateffekten är den vanligaste anledningen till att skolorna serverar vegetarisk mat, visar undersökningen ”Svensk skolmat” som genomfördes av Orkla. På senare tid anges även hälsan som skäl till den vegetariska kosten.

– Allt fler forskningsrön och artiklar visar hur växtbaserad kost minskar risken för hjärtsjukdomar. Det är så glädjande att se att eleverna i allt högre utsträckning efterfrågar växtbaserat och att allt fler kommuner lägger mer vikt på detta. Vi behöver äta mer vegetariskt, både för hälsan och miljön, säger Mai-Lis Hellenius, professor och läkare vid Karolinska Institutet.

För andra året i rad har Orkla undersökt hur landets kommuner jobbar med skolmåltiderna utifrån klimatpåverkan. Undersökningen visar att sju av tio svenska kommuner har en fastställd måltidspolicy för kommunens skolmåltider som tar hänsyn till klimatet. Ett effektivt sätt att minska utsläppen från vad vi äter är att minska köttet och servera en mer växtbaserad kost. Andelen skolor som har mål eller policys för hur mycket växtbaserad mat som ska serveras i skolan har på ett år ökat från 29 till 37 procent

– Vi behöver av både hälso- och klimatskäl avdramatisera vegetarisk mat och komma ifrån det traditionella tänket kring mat, det vill säga att mat är vegetarisk eller köttbaserad. Man behöver inte göra avkall på smaken bara för att kött saknas, säger Johan Holster, kulinarisk inspiratör på Orkla Foods Sverige.

För att få eleverna att i högre utsträckning välja växtbaserad utbildas skolkockarna och måltidspersonalen och vissa skolor har jobbat med nudging genom att till exempel erbjuda det vegetariska alternativet först i serveringsdiskarna eller med hur rätterna namnges.

 

 

Dela