Kompetensbristen: ”Branschen måste ta gemensamt ansvar”

Livsmedelsbranschen är i stort behov av kompetens samtidigt som högre utbildningar inom livsmedel hotas på grund av för få sökande.
– Risken är att det blir en ond spiral, säger Cecilia Soto Thompson, adjunkt på Linnéuniversitetet i Kalmar.

Nutrition och livsmedelsvetenskap, NutriLivs, är ett treårigt kandidatprogram som ges på Fakulteten för hälso- och livsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Utbildningen har funnits sedan 1978, om än under lite olika namn.
– Det innebär att vi har före detta studenter på alla större livsmedelsföretag i Sverige, som till exempel jobbar som laboratorietekniker, produktutvecklare, tekniska säljare eller med kvalitetsfrågor och nutrition, säger Maria Bergström, programansvarig för utbildningen.


I höstas tog man dock aldrig in någon ny årskull på grund av lågt söktryck, ett problem som funnits under de senaste tre åren men som nu blivit akut.
– Det gör oss väldigt bekymrade eftersom våra studenter är viktiga för hela livsmedelsbranschen. Inte minst för att kunna rekrytera medarbetare från högre utbildning. Livsmedelsindustrin är en sektor som har låg andel högskoleutbildad personal, säger Cecilia Soto Thompson, adjunkt som undervisar i livsmedelsvetenskap på Linnéuniversitetet.
– Risken är att det blir en ond spiral som påverkar kompetensförsörjningen för svensk livsmedelsproduktion och livsmedelsindustri på ett negativt sätt.


Vad tror ni själva att det låga söktrycket beror på?
– Vi behöver bli bättre på att nå ut och arbetar aktivt mot gymnasieskolor i regionen men behöver även draghjälp från branschen. Att jobba inom livsmedelsindustrin behöver helt enkelt bli mer attraktivt. Vill vi ha en hög produktion och utvecklig här i Sverige så är synligheten superviktig och det finns betydligt mer att göra där, säger Cecilia Soto Thompson och nämner gymnasiemässor som ett bra skyltfönster.
– Där finns alltid företag som Volvo och myndigheter som Polisen representerade medan svenska livsmedelsföretag som Lantmännen och Arla lyser med sin frånvaro, säger Maria Bergström som även tycker att Livsmedelsföretagen och Sweden Food Arena borde finnas på plats.

Linnea Rydell, 25 år, är en av de studenter som pluggar på NutriLivs-programmet i Kalmar och som nu gör sin sista termin.
– Det är väldigt spännande att få lära sig så mycket om hur något vi kommer i kontakt med dagligen och har så mycket känslor kring ser ut rent kemiskt och hur mycket arbete som ligger bakom, säger hon.


Egentligen hade hon tänkt utbilda sig till agronom och läste ett tag i Uppsala – men tänkte om. Det som är tråkigt är att det är så få studenter som läser på programmet.
– Jag fattar faktiskt inte varför det inte blir helt fullt! När jag pratar med vänner eller folk jag träffar så tycker de alltid att min utbildning låter superspännande. Det finns ju så många aspekter med mat, det handlar om hälsa, klimat, miljö, något som fler behöver få upp ögonen för, säger Linnea Rydell.

En av de före detta eleverna är Daniel Johnsson, 33 år, som jobbar på Trensums Food AB, ett företag inom flytande livsmedel som nyligen blev uppköpt av Fazer Lifestyle Foods.
– Jag började plugga som 29-åring och fick jobb redan innan min examen. Nu har jag varit här i ett och ett halvt år och trivs jättebra.
Han ville egentligen satsa på nutritionsfrågor med fastnade för livsmedelsteknik och produktutveckling under utbildningen.
– Nu är jag kvalitetsingenjör och arbetar med kvalitet-, miljö- och hållbarhetsfrågor. Det bästa är variationen. Jag vet aldrig vad jag har att förvänta mig när jag kommer till jobbet på morgonen, det är många snabba beslut som måste fattas och där jag aldrig får kompromissa med slutresultatet, säger Daniel Johnsson, som gärna uppmanar vem som helst som har intresse för livsmedel att söka utbildningen i Kalmar.
– Det är en bred och bra utbildning och en oerhört välkomnande arbetsmarknad.
För att dra i gång NutriLivs igen nästa höst krävs omkring 20 studenter. Annars kommer programmet att pausas på obestämd tid.
– Vi försöker nu att nå ut till aktörer i hela livsmedelskedjan för att göra branschen medveten om att programmet – och därmed kompetensförsörjningen – faktiskt riskerar att försvinna, säger Maria Bergström.

 

 

 

Dela

Fler nyheter i Värdekedjan

Agronod får fortsatt stöd: “Vi är mer än redo”

Jordbruksverket beviljar Agronod fortsatt finansiering för att bygga klart den nationella dataplattformen för delning av jordbruksdata, där 800 lantbrukare redan i dag delar sin data.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.