Köttproducenter vill lyfta näringstätheten: “Hjälp konsumenterna i butiken”

Börja prata näringsvärde per krona! Uppmaningen kommer från Sveriges Grisföretagare, som vill göra det enklare för svenska konsumenter att fatta väl underbyggda beslut i matbutiken.

Hur många svenskar bryr sig om näringsvärdet när de handlar mat?
Tja, enligt en färsk Novus-undersökning, beställd av branschorganisationen Sveriges Grisföretagare, är det endast 13 procent av svenskarna som tänker på hur mycket näring de får för pengarna när de handlar. Och detta trots att matpriserna har ökat med 20 procent under det senaste året.


I undersökningen svarar många konsumenter att de väljer bort näringstäta livsmedel såsom kött (framför allt nötkött men även griskött), fisk och skaldjur, samt grönsaker och rotfrukter, som en direkt följd av kostnadsökningarna.

Detta tycker Mattias Espert, ordförande för Sveriges Grisföretagare, är bekymmersamt – inte minst ur folkhälsosynpunkt.
– Det är svårt att fatta beslut i matbutiken, inte bara kring näringsvärde utan även när det kommer till klimat och hållbarhet, där många variabler avgör hur klimatsmart ett livsmedel egentligen är. Att få förutsättningar att ta omdömesgilla och väl underbyggda beslut och därmed välja rätt blir ännu viktigare när vi har mindre i plånboken. Därför menar vi att det är dags att börja hjälpa konsumenterna, säger han.


Branschorganisationens förslag till politiken, myndigheterna och livsmedelsindustrin går ut på att börja lyfta upp näringsvärde per krona enligt tydlig, forskningsbaserad information, och presenterar följande tre förslag:

  • Öka konsumenternas kunskap om vilka näringsämnen som är viktigast för att kroppen ska fungera och må bra, på kort och lång sikt, och vilka livsmedel som naturligt innehåller dessa. Den informationen bör vara lika viktig som ursprungsland i butiksskyltningen.
  • Förmedla forskningsbaserad kunskap om hur kosten bör läggas upp för att maximera ett näringsintag som kroppen får nytta av. Inte bara fördelar utan även risker med en kost som innehåller en stor andel eller enbart vegetabilier bör komma upp till ytan.
  • Skärp reglerna så att innehållsdeklarationen på livsmedelsförpackningar visar den mängd av enskilda näringsämnen som faktiskt är biologiskt tillgängliga.

 

Dela

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Hälsa och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.