Kravs Ekobarometer: “Det finns ljusglimtar”

Försäljningen av Krav-märkta livsmedel i butik sjunker men Sverige är fortfarande bäst i världen på ekologiska inköp till offentlig måltidssektor. Och en produkt sticker ut och ökade sin försäljningsvolym under förra året, enligt Kravs senaste Ekobarometer.

– Även om vi har ett tufft år bakom oss med skenande inflation och höga matpriser, så finns det ljusglimtar när det gäller Krav-märkta livsmedel. Försäljningen i matbutiker har sjunkit, men vissa produkter som ost och kyckling har gått bra, säger Emma Rung, vd på Krav.
Offentliga ekoinköp till skolor, äldreomsorg och sjukhus har också gått bra. Krav-märkt och EU-ekologisk mat utgjorde tillsammans i genomsnitt 35,7 procent av svenska kommuners inköp under 2022. Även om andelen ekologiska inköp minskade något under förra året så utgör offentliga ekoinköp en viktig bas för den ekologiska produktionen.
Totalt sett minskade försäljningsvärdet av Krav-märkta livsmedel i dagligvaruhandeln med 4 procent under 2022, medan nedgången i såld volym var hela 13 procent – ett förhållande som kan förklaras av hög inflation med stigande priser.
Samtidigt som det inom jordbruksproduktionen finns siffror som visar uppåt under 2022, såsom ökad areal för oljeväxter, fler grisar, värphöns och lamm, så visar statistiken att antalet Krav-anslutna lantbrukare just nu sjunker.
– Om vi vill ha närproducerade och Krav-märkta produkter, så måste vi köpa dem. De eko-bönder som inte får sälja sina produkter kan behöva ställa om till konventionell produktion, och det tar ofta flera år för dem att ställa om tillbaka till ekologiskt igen, säger Emma Rung.

Kravs Ekobarometer omfattar statistik till och med år 2022. Statistiken gäller försäljning via dagligvaruhandeln, ekologiska inköp till offentlig sektor och andra uppgifter som kan visa på utvecklingen av produktion och konsumtion för både EU-ekologiska och Krav-märkta livsmedel.

 

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Måltider och Värdekedjan

Arla prisas för modellen som gör hållbar omställning lönsam

Arlas hållbarhetsersättning som ger incitament för klimat- och hållbarhetsomställning för mjölkbönder vinner Svensk Kooperations pris för kooperativ utveckling år 2024.
– Vi är superstolta, säger vd Cecilia Kocken.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.