4 november 2025
Skolmaten är så mycket mer än ett mål mat – den är en del av barnens skoldag, hälsa och utveckling, enligt Kristin Birath, kategoriutvecklingschef för mat utanför hemmet på Kronfågel.
– Att uppmärksamma Årets Skolkock är ett sätt för oss att hylla alla de fantastiska människor som varje dag lagar näringsrik och hållbar mat med hjärta och stolthet. De gör verklig skillnad i barns liv, säger hon.
Vinnarmotiveringen lyder så här:
För ett säkert hantverk och tydlig respekt för råvarorna. Och för en kreativitet som frigör smaker och sätter våra känslor i brand. Vilken ynnest att få vara gäst i det här skolköket!”
Kronfågel har under lång tid samarbetat med kommuner, skolor och branschaktörer för att främja bättre måltider i offentlig sektor – med fokus på kvalitet, hållbarhet och matglädje. Engagemanget i Sveriges Offentliga Måltider och tävlingen är en del av företagets långsiktiga arbete för att inspirera till goda matvanor redan från tidig ålder.
– Sveriges Offentliga Måltider handlar om att fira de människor som varje dag skapar måltider med omtanke, kreativitet och yrkesstolthet. Tack vare partners som Kronfågel kan vi tillsammans lyfta statusen på yrket och fortsätta utveckla framtidens offentliga måltider, säger Moa Hellgren på Sveriges Offentliga Måltider.
Finalen i kocktävlingen avgjordes på Kungsmadskolan i Växjö. Finalisterna lagade både en tränad rätt och en rätt utifrån en hemlig råvarukorg inför en jury bestående av de namnkunniga kockarna Per Bengtsson, Jessie Sommarström och Christian Hallberg.
Dela
Fler nyheter i Människor och Måltider
Här är svenska folkets nya matvanor
Asiatisk mat är snart lika omtyckt som italiensk, matpriserna fortsätter att påverka våra matval och klimatfrågan har blivit mindre viktig för konsumenterna. Det visar årets matundersökning från TV4 Köket.
23 oktober
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.





