Lantmännen lanserar Årets Gatmat 2025: ”Vill visa magin”

Under finalen av Årets Kock nu på torsdag lanserar Lantmännen konceptet Årets Gatmat, där vinnaren av Årets Kock tolkar streetfood med råvaror från svenska lantbrukare.

Årets Gatmat är ett nytt initiativ där vinnaren av Årets Kock tolkar streetfood med råvaror från svenska lantbrukare och med Lantmännens produkter som en central del.
– Vi vill föra samman gastronomi med svenskt lantbruk – och visa magin när de möts, säger Frida Tydén, kommunikations- och marknadsdirektör på Lantmännen och styrelseledamot i Årets Kock.
Lantmännen vill alltså visa bredden bland svenska livsmedel och ge landets främsta kockar utrymme att skapa något nytt i samband med landets mest prestigefyllda kulinariska tävlingar: Årets Kock.
– Samtidigt vill vi inspirera hemmakockar att prova nya rätter med råvaror från svenska lantbrukare – gott och framtaget på ett hållbart sätt.
Michael Andersson, vinnare av Årets Kock 2024 och aktuell med en ny grillrestaurang i Stockholm, lyfter fram mötet mellan tradition och lekfullhet i sin tolkning av Årets Gatmat. Rätten består av svensk porchetta bun, gjord på Scans rapsgris, Potato burger bun från Korvbrödsbagarn, linfrön och solroskärnor från GoGreen, Almenäs tegel-ost, Colemans senapspulver, crème fraiche, grädde, öl, stjälkselleri, vitlök, fläsksvål, grön tabasco, jalapeño, timjan, rosmarin, ägg, silverlök, neutral olja, romansallad, persilja, kryddor, socker, salt och peppar.
– Det är spännande att jobba med råvaror som så många svenskar känner igen. Min idé var att skapa en rätt som överraskar men samtidigt hyllar den svenska kvaliteten. Porchetta och chili cheese möts i en rätt som ska vara enkel att förstå – med smakdjup som märks. Våra svenska råvaror är en del av vår identitet och grunden för gastronomi som både känns modern och välbekant, säger Michael Andersson.

 

 

Dela

Fler nyheter i Måltider och Mötesplatser

Ny forskning om mat och sensorik: ”En smaklök i taget”

Smak och sensorik är helt avgörande faktorer för att utveckla nya livsmedel som kan bidra till mer hållbara och hälsosamma matvanor. Det har Formas tagit fasta på i en stor utlysning, vars preliminära resultat presenterats under ett event i regi av Sweden Food Arena.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.