Livsmedelsföretagen om matprismötet: “Ett väldigt olustigt scenario”

Finansministern skärper tonen mot Ica, Axfood och Coop för att dämpa matinflationen, något som skapar oro i resten av kedjan.
– Det är synd att politikerna lägger så mycket tid och kraft på att jaga syndabockar i stället för att göra det enklare och billigare att producera livsmedel i Sverige, säger Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen.

Förra veckans inflationssiffror från SCB visade att livsmedelspriserna har stigit med 21 procent, räknat från februari och tolv månader bakåt. Detta väckte återigen liv i diskussionen om varför matpriserna stiger så mycket och varför en svensk matkasse kostar så mycket mer än vad den gör i andra jämförbara länder.
Det fick även finansminister Elisabeth Svantesson (M) att kalla till sig de ledande dagligvaruhandelskedjorna Ica, Axfood och Coop, för en gemensam träff, vilken ägde rum nu under tisdagseftermiddagen.

Efter mötet förklarade finansminister för den samlade pressen att det hade varit ”raka och ärliga samtal” där hon inskärpte att det inte är acceptabelt att priserna ökar så mycket som de hittills har gjort.
På frågan vad regeringen kan göra så svarade hon att det är genom att stötta hushåll som har det tufft.
– Nu måste också matjättarna också göra det genom att hålla nere priserna.

Men att dagligvarujättarna nu har ögonen på sig och kniven mot strupen får många i leverantörsledet att oroa sig.
Enligt Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen, menar att risken är uppenbar att det nu blir en ännu tuffare prispress bakåt i kedjan:
– Och det kommer ju i så fall inte bara drabba livsmedelsproducenter utan även svenska lantbrukare. Våra medlemsföretag upplever fortfarande stora kostnadsökningar. Om dagligvaruhandeln pressas av regeringen till att stoppa fler prishöjningar, vad ska då våra medlemmar göra med sina ökade kostnader? Det är ett väldigt olustigt scenario vi står inför nu. Jag kan bara vädja till alla aktörer att ta reda på fakta och försöka förstå vad det är som faktiskt ligger bakom de ökade matpriserna, säger han till Livsmedel i fokus.

Men varför har vi så höga matpriser i Sverige? Beror det på att handeln gör onödigt stora påslag eller vad är egentligen orsaken?
– Det finns mycket att säga om dagligvaruhandeln, inte minst kring den bristfälliga konkurrensen. Men det är fel av politikerna att lägga skulden för matpriserna på handeln. Hela livsmedelskedjan har drabbats av extrema kostnadsökningar som beror på faktorer utanför branschens kontroll. Det handlar om kvardröjande effekter av pandemin, globala flaskhalsar, dåliga skördar och givetvis Rysslands invasion av Ukraina. I Sverige har situationen förvärrats av en rekordsvag krona och ett havererat energisystem, och där har politiken mycket av ansvaret.

Flera av handelns företrädare, bland annat Karin Brynell på Svensk Dagligvaruhandel, menar att finansministern borde ha kallat hela kedjan till dagens möte. Vad säger du om det?
– Vi hade givetvis kommit om finansministern hade kallat oss.  Ända sedan den här kostnadskrisen tog fart 2021 har vi gjort allt vi kan för att kommunicera och förklara vad som orsakar kostnadsökningarna och hur de drabbar våra medlemsföretag. Jag kan tycka det är synd att politikerna nu lägger så mycket tid och kraft på att jaga syndabockar i stället för att göra det enklare och billigare att producera livsmedel i Sverige. Men det är inte för sent än, vi har många konkreta och konstruktiva förslag som vi gärna delar med oss av, säger Björn Hellman.

Dela

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Förädling och Primärproduktion och Värdekedjan

Cloetta vill ha lugn i stormen: “Inget försäljnings- eller produktionsstopp”

Chokladtillverkaren Cloetta har valsat runt i den mediala hetluften under stora delar av tisdagen efter att nyhetsbyrån Siren rapporterat om att företaget stoppat försäljningen av hundratals ton chokladprodukter på grund av kontaminerad palmolja. Enligt kommunikationsdirektören Laura Lindholm stämmer inte de uppgifterna.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.