19 november 2021
Absorbenter i förpackningar med exempelvis kött och fisk suger upp den vätska som frigörs och är viktiga för att minska matsvinnet. De flesta absorbenter som finns på marknaden idag är tillverkade av plastmaterial som orsakar ett högt miljöavtryck. På det norska livsmedelsforskningsinstitutet Nofima har man testat absorbenter som är tillverkade av fossilfria material. Man konstaterar matvarorna bevarar sin kvalitet lika bra med de fossilfria, cellulosabaserade absorbenterna som med de existerande fossilbaserade varianterna. Det fanns inga tecken på ökad bakterieutveckling eller kortare hållbarhetstid hos råvarorna som förvarades på de fossilfria absorbenterna. Forskarna studerade kött och fisk som förvarades i vakuumförpackningar och i förpackningar med modifierad atmosfär.
Ett samarbete med en norsk fiberproducent och RISE PFI i Trondheim har startat. Målet att få fram en ny typ av biobaserade vätskeabsorbenter som ska tillverkas av cellulosafiber från norska träd.
Text: Anna K Sjögren
Dela
Fler nyheter i Forskning och Förpackning
Ny studie: Köttet har kommit ut ur skamvrån
Allt fler svenskar ser kött som en del av en hälsosam kost. Detta enligt två olika undersökningar som Ungdomsbarometern och Novus genomfört.
– Köttet är inte skamfyllt längre, säger Isabel Moretti, vd på Svenskt Kött.
14 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.