Ny lag tvingar restauranger att satsa på återbruk

Enligt en ny EU-lagstiftning måste restauranger och kaféer ge gästerna möjlighet att få sin mat och dryck i förpackningar som kan återanvändas.
– Det är upp till marknadens aktörer att åstadkomma förändringen, säger Åsa Stenmarck på Naturvårdsverket.

Från och med den 1 januari 2024 måste företag som serverar mat och dryck till fler än 150 kunder om dagen erbjuda sina kunder möjligheten att få sin mat eller dryck i återanvändningsbara kärl. De återanvändningsbara matlådorna och muggarna ska ingå i ett rotationssystem så att de kan användas igen.
Syftet med den nya EU-lagstiftningen är att minska plaståtgången inom unionen.

Livsmedelsverket och Naturvårdsverket ska stötta berörda aktörer som företag och den kommunala kontrollen i omställningen inför att den nya lagstiftningen träder i kraft.
– Stödet som vi nu tar fram tillsammans med Naturvårdsverket handlar bland annat om att tydliggöra hygienkraven för att ha en god livsmedelssäkerhet och om att informera om vilka återanvändbara muggar och matlådor som bör användas, säger Åsa Kjellgren, chef för avdelningen för kontrolledning på Livsmedelsverket.

De företag som berörs av den nya lagstiftningen kan vara allt från stora hamburgerkedjor till mindre restauranger och serveringsställen som både serverar mat på plats och för avhämtning.
På försäljningsstället ska konsumenter informeras om flergångsalternativ och den miljöpåverkan som användningen av engångsmuggar och engångsmatlådor bidrar till, och vilka fördelarna blir med en minskad förbrukning av dessa.

– Det är upp till marknadens aktörer att åstadkomma förändringen. Det finns några alternativ till system i Europa men hur det kommer att bli i Sverige vet vi ännu inte, säger Åsa Stenmarck, expert på materialflöden och nationell plastsamordnare på Naturvårdsverket.

I Sverige är målet att till år 2026 minska plastförbrukningen med 50 procent i jämförelse med 2022. Då kommer även kravet på 150 kunder om dagen för att slippa behöva erbjuda återvinningsbara kärl att sänkas till 75 kunder.

Dela

Fler nyheter i Förpackning och Hållbarhet

Debatt: En satsning på hållbarhet minskar också vår sårbarhet.

Varje bonde är viktig för att vi ska kunna öka vår livsmedelsproduktion på ett hållbart sätt. Men för att lantbrukare ska kunna investera i hållbara metoder och ny teknik, är både ekonomiska marknadsincitament och statliga miljöersättningar helt avgörande. Det skriver Elina Matsdotter, hållbarhetschef för Scan Sverige, i en debattartikel i Livsmedel i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.