Ny studie: Förtroendet för Sveriges livsmedelsförsörjning rasar

Sex av tio svenskar har som följd av coronapandemin fått minskat förtroende för att Sveriges matproduktion är tillräcklig för att försörja hela befolkningen. Det visar en ny Sifo-undersökning som Norrmejerier låtit genomföra.

Har coronapandemin gjort att du fått större eller mindre förtroende för att Sverige kan försörja hela sin befolkning med livsmedel som producerats inom landet?

Det var frågan som Sifo ställde i totalt 1 000 online-intervjuer som genomfördes under maj på uppdrag av Norrmejerier.

Resultatet visar att 62 procent av svenska folket har fått något eller mycket mindre förtroende för att matproduktionen i Sverige ska räcka till alla. Tydligast är denna trend bland invånare i Norra Sverige och Göteborgsområdet. Där har uppåt sju av tio, 66 respektive 70 procent, fått minskat förtroende för Sveriges förmåga till livsmedelsförsörjning.

– Tyvärr är Sverige ett av få länder i Västeuropa där vi producerar allt mindre av vår mat själva. Vi behöver en långsiktigt stabil matproduktion där gårdar och lantbrukare finns kvar och kan bli fler över hela landet. Det ger god beredskap både till vardags och i kristider, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier.

I dag är varannan tugga som vi stoppar i munnen importerad, enligt Lantbrukarnas Riksförbund. Endast 70 procent av mejeriproduktionen är inhemsk och enligt Jordbruksverket har antalet mjölkföretag minskat från 39 000 till 3 174 stycken sedan 1970.

 

Fler nyheter i Corona och Trend och Värdekedjan

foodora och Scan lanserar nya köttiga matkassar

Nu lanserar foodora i samarbete med Scan två nya matkassar – en Burgarkasse som utvecklats med Jureskogs och en Köttkasse i samarbete med AG Kötthandel.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem