Ny studie om processad mat och viktnedgång

En ny forskningsstudie visar att det är lättare att gå ned i vikt genom att äta mat som är minimalt processad jämfört med mat som är ”ultraprocessad”. Men enligt Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen, är det svårt att dra några säkra slutsatser av studien.

Den här veckan har svensk media rapporterat om en engelsk forskningsstudie som publicerats i tidskriften Nature Medicine, som jämfört hur ultraprocessad respektive minimalt processad mat påverkar vikten. Det handlar om en väldesignad studie där 55 personer ätit en ultraprocessad respektive minimalt processad diet – båda i linje med de engelska kostråden.
Deltagarna delades in i två grupper. Den ena inledde med att under åtta veckor äta en kost som var minimalt processad och exempelvis bestod av hemlagad köttfärssås, gröt, frukt och grönsaker. Den andra gruppen fick i stället mer processad färdigmat, proteinbars och frukostflingor.
Efter den första perioden fick alla deltagare äta som vanligt i fyra veckor och därefter bytte de och fick under åtta veckor äta enligt den andra dieten.
Enligt resultaten tappade deltagarna i båda grupper vikt oavsett vilken av dieterna de följde. Men när de åt den minimalt processade maten tappade de i snitt 2 procent av sin vikt jämfört med 1 procent med den ultraprocessade dieten.
Däremot kunde forskarna inte se någon skillnad i till exempel blodtryck, glukos och blodfetter hos deltagarna mellan de båda dieterna.
Enligt Elisabet Rytter är viktnedgång precis vad man kan förvänta sig när människor sätts att följa en planerad diet som följer de officiella kostråden. Men varför det skiljer sig mellan de både dieterna är svårare att svara på.
– I den publicerade studiens diskussionsdel lyfts några förslag på svar, bland annat att energiinnehåll per viktenhet var högre i den ultraprocessade maten och smaken bättre.


Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen

Är det orsaken, tror du?
– Det är svårt att dra några säkra slutsatser. Det handlar i alla fall inte om näringsinnehållet i sig, då båda dieterna följde de officiella kostråden, säger Elisabet Rytter.
De som var med i studien åt enligt uppgift redan tidigare en stor andel ultraprocessad mat, det vill säga de var vana vid sådan mat.
– Det skulle kunna vara så att den minimalt processade maten var mer främmande för deltagarna och att man därför tyckte att den smakade sämre.
Eftersom studien använt Nova-metodens klassificering av maten som ultraprocessad respektive minimalt processad blir det enligt Elisabet Rytter svårt att få entydiga svar.
– Metoden har så stora vetenskapliga brister att man nu på flera olika håll tittar på om det finns bättre sätt att klassificera livsmedel. Värt att notera är att begreppet ultraprocessat inte inkluderas i våra svenska kostråd.
Elisabet Rytter tycker att det är anmärkningsvärt att forskarna i den publicerade studien inte nämner vilka svagheter som klassificeringsmetoden Nova har.
– Det skulle ha tydliggjort att metoden har sådana brister att det i princip blir omöjligt att dra tydliga slutsatser om vad som orsakar skillnaden i viktnedgång. Men den här studien är tyvärr inte den enda där forskare oreflekterat använder Nova-metoden. Ofta saknas en sådan analys, säger Elisabet Rytter, som tror att en orsak kan vara att nutritionsforskare ofta saknar kunskap om livsmedelsvetenskap och hur livsmedel produceras.
– Tack och lov har vi många forskare här i Sverige som har förståelse för och har kunskap om båda områdena.

För den som vill veta mer om kunskapsläget kring processade livsmedel hänvisar Elisabet Rytter till en rapport från Nutritionsfakta.se som man kan ta del av HÄR!

Dela

Fler nyheter i Forskning och Hälsa och Människor

Svenskt Kött om ministerbesöket: ”Krävs långsiktiga spelregler”

Hallå där Isabel Moretti, vd för Svenskt Kött, som nyligen tog emot landsbygdsminister Peter Kullgren på gårdsbesök på Gotland, under vilket framtiden för svensk nötköttsproduktion stod i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.