7 september 2018
Skogaholmslimpa, hushållsost och kall O’boy – inte sällan överdoserad med minst två skedar för mycket.
Är inte det ett typisk mellanmål från barndomen, så säg?
Namnet till trots är O’boy lika ursvenskt som Kalles kaviar och blev en succé direkt vid lanseringen 1960.
Det dricks ungefär två miljoner glas om dagen och produktionen sker i Marabou-fabriken i Upplands Väsby.
Själva namnet kommer dock från USA. Det var under utvecklingen av receptet som Marabous dåvarande marknadschef besökte USA och snappade upp begreppet ”oh boy”. Han ansåg att det var ett lämpligt namn för ett nytt chokladpulver på den nordiska marknaden.
Här är några milstolpar på resan fram till i dag:
Efter lanseringen 1960 under Marabous varumärke gick O’boy på export till Norge 1961 – då under varumärket Freia.
Märket växte i popularitet och under åren 1966-1980 lanserades flera smaker i varierande storlekar. En jordgubbssmak kom 1966 och ett år senare var det dags för O’boy vanilj.
Under tidigt 70-tal tog svensk matkultur ut svängarna med såväl jordnötter och banan i matlagningen som mindre lyckade läsklanseringar (vem minns inte Zingo choklad och banan?).
O’boy ville knappast vara sämre med smaker som blåbär – och mocca ”för vuxna smaklökar”.
Dessa smaker försvann dock nästan lika snabbt som de kom – alla som jobbar med produktutveckling vet hur knivigt det är att lyckas skapa något som överlever mer än sex månader i hyllan.
På 2000-talet lanserades kommunikationskoncepter ”Hur blandar du” samt flera nya smaker som No sugar, Plus och Dark.
Till och med Daim gjorde ett gästspel.
I dag består sortimentet av Portion, Less sugar och Original som har överlevt alla smakexperiment och fortfarande är storsäljaren.
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Arkiv Människor Mötesplatser Trend
Almedalen 2025: ”Livsmedelsfrågorna tar plats i debatten”
Spännande möten, spänstiga debatter och nya insikter. När Livsmedel i fokus ber en handfull branschpersonligheter att sammanfatta årets upplaga av Almedalsveckan är det positiva tongångar men även en del önskemål inför nästa års event.
27 juni
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.