35 000 fåglar har avlivats i Skåne

För en dryg vecka sedan konstaterades fågelinfluensa på en kläckäggsanläggning i Skåne. Sedan upptäckten har 35 000 fåglar avlivats. Nu fortsätter smittbekämpningen och saneringen av den aktuella anläggningen. Jordbruksverket uppmanar djurägare i hela landet att vara uppmärksamma på förändrade tillstånd och beteende hos sina fjäderfän.

Den 3 januari upptäcktes ett utbrott av fågelinfluensa av typen H5N8 på en anläggning i Skåne som levererar kläckägg. Initialt hittade man smitta i två av totalt tolv hus. Nu har man konstaterat att ytterligare två hus är drabbade.

– Myndigheter, fjäderfänäringen och det drabbade företaget arbetar med full kraft för att få kontroll över utbrottet, och minska risken för spridning av smittan inom anläggningen, och till andra besättningar. Utbrottet är naturligtvis bekymmersamt eftersom det rör en stor anläggning, och det finns många andra fjäderfäbesättningar i närområdet, säger Katharina Gielen, biträdande avdelningschef på Jordbruksverkets djuravdelning i ett pressmeddelande.

I dagsläget är gården i Skåne den tredje gård i Sverige som bekräftats drabbad av fågelinfluensa sedan i november. Tidigare fall är en kalkonbesättning och en hobbyhönsbesättning, även dessa i Skåne.

Sedan utbrottet i januari har cirka 35 000 fåglar på den aktuella anläggningen avlivats. Husen är avspärrade sedan tidigare och ett restriktionsområde på en mil runt besättningen har satts upp, vilket innebär ytterligare skärpta krav kring bland annat att tamfåglar ska hållas inomhus för att förhindra kontakt med vilda fåglar.

− Vi jobbar intensivt med smittbekämpningen och att tömma stallarna så att anläggningen sedan kan saneras och desinficeras. Det är ett omfattande och resurskrävande arbete, därför har vi tagit hjälp av frivilligorganisationen Blå Stjärnan och Försvarsmakten, säger Robert ter Horst, Jordbruksverkets insatschef på plats.

Jordbruksverket påminner nu om att Skyddsnivå 2 gäller i hela Sverige, vilket innebär att alla tamfåglar ska hållas inomhus utom i undantagsfall. Om fjäderfän visar ökad dödlighet, förändringar i foder- och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd uppmanas djurägare att omgående kontakta veterinär.

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan

Ny tjänst gör det lättare för livsmedelsföretag att donera överskott

Nu kan livsmedelsföretag och leverantörer lättare donera till Matmissionen med hjälp av en ny tjänst på plattformen Dagligvaruklipp.
– Det är många som behöver bli av med sina överskott. Tillsammans kan vi göra nytta för både människa och miljö, säger Erik Hayling, vd på Dagligvaruklipp.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.