Rekordtillväxt för mat på nätet – ökat med 89 procent

Näthandeln fortsätter att driva tillväxt i dagligvaruhandeln. I augusti växte onlineförsäljningen med närmare 90 procent.
– Marknaden är långt ifrån mättad, säger Svensk Dagligvaruhandels vd Karin Brynell.

Försäljningen i dagligvaruhandeln växte med 5 procent under sommarens sista månad, visar Dagligvaruindex. Korrigerat för kalendereffekten var siffran 6,8 procent.

Det är framförallt online-försäljningen som driver tillväxten. Varor beställda på nätet ökade med drygt 89 procent jämfört med samma månad 2019.

Allra mest är det click and collect som kunderna efterfrågar, alltså att handla online och sedan hämta varorna i en fysisk butik – den kanalen ökade med drygt 152 procent.

– Uppenbarligen tycker konsumenterna att det alternativet är både praktiskt och ekonomiskt, säger Karin Brynell.

Även försäljningen i fysisk butik växte under augusti, men med lite mer måttliga 3 procent.

Karin Brynell är övertygad om att utvecklingen kommer att fortsätta:

– E-handeln har en stark tillväxtperiod framöver med flera investeringsprojekt som kommer att öka kapaciteten. Utvecklingen med dubblerad försäljning under sommarmånaderna tyder på att marknaden är långt ifrån mättad, säger hon.

Även försäljningen i fysisk butik växte under augusti, men med lite mer måttliga 3 procent.

Sammanfattningsvis kan dagligvaruhandeln se tillbaka på en stark sommarförsäljning. juni-augusti växte försäljningen med 6,8 procent.

– Nu när hösten är kommen kan vi konstatera att samtliga sommarmånader hade högre tillväxttal under 2020 än under 2019. Förklaringen är naturligtvis kopplad till pandemin, som startade under våren men också har påverkat sommarplaner och semesterkonsumtion, säger Karin Brynell.

 

Fler nyheter i Corona och Dagligvaruhandel

Skördetid på Ica Maxi i Linköping

Nu kan kunderna på Ica Maxi i Linköping handla helt nyskördade bladgrönsaker. Det är nämligen skördetid för de första grödorna i butiksodlingen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem