Rött ljus får fiskbranschen att rasa – men WWF tar kritiken med ro

Att Världsnaturfonden gett rött ljus för räkor fiskade på svenska västkusten rör upp heta känslor bland såväl fiskare som fiskhandlare.
– De måste skärpa sig, säger Inger Melander, ansvarig för Fiskguiden på WWF.

För snart två veckor sedan presenterades Fiskguiden 2022, där bland annat nordhavsräkan fick rött ljus – alltså alla de räkor som fiskas i svenska, norska och danska vatten.

Det innebär att konsumenter uppmanas att inte köpa eller äta de här räkorna utan att i stället välja räkor som ligger på grönt ljus, som exempelvis kanadensiska räkor.

Men nu kommer kritiken från representanter för fiskebranschen upp till ytan. Peter Ronelöv Olsson från branschorganisationen SFPO, säger i en intervju med SVT Väst att allt ser bra ut med räkbeståndet och att föryngringen ”slår all time high”.

– Detta är bara så dumt att jag knappt vet vad jag ska säga!

Enligt Inger Melander, expert på fiske och marknad på WWF, är anledningen till rödljuset att kontrollen när det gäller fisket är eftersatt, att bottentrålning, utkast och bifångster riskerar andra arter och känsliga marina miljöer, samt att bestånden minskar samtidigt som fångsterna är större än kvoterna tillåter.

– Det är välkända problem som gjort att nordhavsräkan legat på rött ljus i Fiskeguiden sedan 2013, säger hon till Livsmedel i fokus.

Det som är nytt i årets upplaga av Fiskguiden är att man helt har lyft ut alla certifieringar, såsom MSC, ASC och Krav, ur sitt ”trafikljussystem”. Det innebär alltså att de räkfisken som är MSC-märkta och som tidigare fick grönt ljus inte längre får det – även om de kan vara ett bättre val än räkor utan märkning.

– Vi gör nu en tydligare uppdelning mellan våra egna och andras bedömningar, där WWF har en striktare hållning och ser till hur läget ser ut just nu, inte vad som ska hända inom fem år.

Vad krävs för att nordhavsräkan ska få grönt ljus i nästa guide?
– Att man stramar åt förvaltningen och att fisket skärper sig och håller sig till sina kvoter. Det behövs stärkt kontroll och övervakning ombord, gärna med kamera och sensorer. Vi ifrågasätter även om bottentrålning ska bedrivas över huvud taget, säger Inger Melander och fortsätter:

– Det är ju inte en fråga om rött eller grönt ljus utan om vi alls ska kunna äta nordhavsräkor i framtiden.

 

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Hållbarhet

Debatt: En satsning på hållbarhet minskar också vår sårbarhet.

Varje bonde är viktig för att vi ska kunna öka vår livsmedelsproduktion på ett hållbart sätt. Men för att lantbrukare ska kunna investera i hållbara metoder och ny teknik, är både ekonomiska marknadsincitament och statliga miljöersättningar helt avgörande. Det skriver Elina Matsdotter, hållbarhetschef för Scan Sverige, i en debattartikel i Livsmedel i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.