Rytter ryter ifrån om självutnämnda experter: “Rena konspirationsteorier”

Spekulationer och konspirationsteorier som framställs som fakta på bästa sändningstid. Efter att läkaren Chris van Tulleken gästade tv-showen Bergfeldt i fredags för att prata om ”ultraprocessad mat” är det många som har reagerat. Elisabet Rytter på Livsmedelsföretagen är en av dem.

Chris van Tulleken är läkare specialiserad på infektionssjukdomar vid sjukhuset för tropiska sjukdomar i London. Han har även skrivit en bok om så kallad ultraprocessad mat, som nu även kommer på svenska, och i fredags fick han möjlighet att breda ut sig för en miljonpublik i tv-programmet Bergfeldt.
– Jag tycker att det är anmärkningsvärt av skattefinansierad public service att låta honom sitta och sprida en rad faktafel och sina konspirationsteorier på bästa sändningstid för så många. Att han helt oemotsagd, fick chansen att trumma ut sitt budskap för att sälja sina böcker reagerade jag starkt på, säger Elisabet Rytter, på branschorganisationen Livsmedelsföretagen.
Trodde du att den debatten om ultraprocessad mat var över?
– Nej, den har och kommer nog fortsatt att blossa upp med jämna mellanrum, många verkar vilja hänga kvar vid begreppet, som snarare är ett skällsord än ett vetenskapligt begrepp. Det finns en anledning till att NNR i sin nya, reviderade upplaga beslutade att inte ta med begreppet i sina rekommendationer. Som nämns i rapporten Processade livsmedel från nutritionsfakta.se finns oklarheter vad som ingår i begreppet, det är i dag inte ett tillräckligt kvalitetssäkrat begrepp för att användas. Ett exempel är att fabrikstillverkat bröd, packat i påse klassas som ultraprocessat, inklusive fullkornsbröd som är något av det nyttigaste vi kan äta!

Enligt Elisabet Rytter är Chris Van Tulleken bara ytterligare en i raden av så kallade självutnämnda experter som saknar djupare kunskap inom ämnesområdet de uttalar sig om.
– I en debattartikel i Läkartidningen för något år sen kallades de ”universalexperter”, vilket jag tycker är rätt träffande. Bara för att man är läkare eller forskare innebär det ju inte att man är expert på allting.
Just den här universalexperten går hårt åt livsmedelsindustrin och menar bland annat att det finns avancerade laboratorier för att skapa beroende av olika produkter. Vad säger du om det?
– Det klassar jag som en ren och skär konspirationsteori, att tro att livsmedelsindustrin medvetet skulle skapa beroendeframkallande produkter som människor inte gillar men köper ändå. Han talade även om hur farliga tillsatser är, trots att han som läkare borde veta att alla tillsatser som används har säkerhetsgranskats av Efsa. Han sätter sig över vetenskapligt erkända och trovärdiga samhällsaktörer och system och tycker att han själv vet bättre.
Vilket är livsmedelsindustrins eget ansvar?
– Vi som jobbar i branschen behöver nog vara än mer öppna och transparanta. Livsmedelsföretagens youtube-serie ”Halloj kylskåpet” har just den ambitionen: att visa hur det faktiskt går till att producera mat i en fabrik. Det man inte vet och inte har sett kan man lätt skapa konspirationsteorier om. Det okända känns alltid farligt – och när du dessutom ska stoppa det i munnen och svälja blir det ännu mer accentuerat.

 

 

Dela

Fler nyheter i Forskning och Förädling och Människor

Härjedalspizza storsatsar på egen pizzafabrik

Härjedalspizza, som drivs av bröderna Jan och Rahman Sadat, investerar 25 miljoner kronor i en pizzafabrik i Vemdalen by. När bygget är klart kommer det att kunna baka 8 000 fryspizzor per dag.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.