Så påverkar klimatförändringar matpriserna: “Osäkerheten tilltar”

Det oförutsägbara klimatet riskerar att försvåra framtida matprissänkningar. Det menar Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal.

Under februari ökade matpriserna med 0,6 procent, enligt den oberoende matprisappen Matpriskollens senaste statistik. Det är den snabbaste ökningstakten sedan mars 2023.
Bland annat har sämre skördar lett till ökade produktionskostnader. Och enligt Carl Eckerdal, chefekonom på branschorganisationen Livsmedelsföretagen, kan just det alltmer oförutsägbara klimatet påverka matpriserna alltmer i framtiden.
– Vi vet att osäkerheten tilltar kring hur torka, skyfall och annat drabbar olika delar av världen och det gör att vi måste nog ställa in oss på att möta väldigt stora prisförändringar både upp och ner, säger han i en intervju med Ekot.

Enligt Matpriskollen har priset på olivolja, choklad och juice ökat särskilt mycket jämfört med januari, med upp till fem procent. Enligt Carl Eckerdal beror det bland annat på torka och andra väder- och klimatförändringar.
Enligt Livsmedelsföretagen väntas kostnaderna för svenska matproducenter pausas under det närmaste kvartalet samtidigt som det osäkra klimatet kan försvåra prissänkningar framöver.
– Många går nog och väntar på att priserna ska gå ned men det är med dagens information, med osäkra klimateffekter, svårt att räkna hem. Första steget är att priserna ska vara oförändrade och det hoppas vi på sikt att vi kan möta, säger Carl Eckerdal till Ekot.

 

Dela

Fler nyheter i Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.