Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Kriget i Ukraina bidrar till en stor osäkerhet på marknaden. Det sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg, när hon tillsammans med Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin och Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström hade en pressbrief under tisdagen.
– Regeringens fokus är att stötta Ukraina, att införa hårda sanktioner mot Ryssland och att stärka Sverige. I detta är livsmedelsberedskapen och livsmedelsförsörjningen en viktig del, säger Anna-Caren Sätherberg och förklarar att man just nu gör en översyn av vad ett möjligt försämrat scenario skulle kunna innebära.
– Men jag vill vara mycket tydlig: Våra svenska myndigheter ser ingen risk för brist på livsmedel eller tillgång på mat i Sverige. De ökade priserna på energi och insatsvaror märks på prisökningar i hela kedjan och vi får därför räkna med ökade priser på mat i affären.

Enligt Jordbruksverket är den odlade arealen för 2022 än så länge oförändrad och det finns god tillgång på gödning till vårbruket. Däremot förutspår man en minskad lönsamhet med två miljarder kronor för jordbruket, mycket på grund av de ökade priserna på drivmedel, gödsel och andra insatsvaror.
– Om krisen fortsätter så kommer jordbrukets motståndskraft att minska och det finns risk för nedläggningar och minskad produktion, säger Christina Nordin.

Livsmedelsverkets ser också en risk för att livsmedelsproduktionen påverkas.
– Det kan bli brist på vissa råvaror och ingredienser som livsmedelsföretagen behöver, vilket innebär att man snabbt kan behöva byta ut sina recept. Just nu gäller det exempelvis solrosolja. Vi har möjliggjort att man under vissa omständigheter får byta ut vissa ingredienser utan att ändra märkningen på förpackningarna, förutsättningen är att dessa ingredienser inte är allergiframkallande, säger Annica Sohlström.

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Konsumenterna anser att KRAV-märkt gör det enklare att välja hållbara livsmedel

Hållbart ökar när svenskarna handlar livsmedel och KRAV gör det enkelt att välja, visar en Sifo-undersökning från Kantar.