Sex av tio företag tror på ökad försäljning av ekologiskt

Företag som har en stor andel ekologiska produkter i sitt sortiment har en mer positiv syn på försäljningsutvecklingen än företag med en mindre andel eko i sortimentet, enligt en ny undersökning. – Det är viktigt att eko inte reduceras till en trend, säger Jonas Regnér, vd på Saltå Kvarn.

Försäljningsökningen av ekologiska produkter har bromsat in men framtidstron bland de företag som har en stor andel ekologiska produkter i sitt sortiment är god. Det framgår av Ekologiska Producentbarometern från Kantar Sifo – en undersökning som gjorts på uppdrag av Krav och Organic Sweden.

Den visar att sex av tio företag tror att den ekologiska försäljningen kommer att öka, varav nästan en fjärdedel tror på en stor ökning.

Undersökningen visar att ju större andel ekologiska livsmedel företagen har i sitt sortiment, desto mer positivt ser de på försäljningsutvecklingen under de närmaste två till fem åren. Saltå Kvarn är ett av dem:

– Eftersom eko redan är ett etablerat mervärdeskoncept på marknaden kommer försäljningen att fortsätta öka. Vi som företag kommer att fortsätta satsa och tillgängliggöra allt fler produkter på marknaden, säger, vd Jonas Regnér.

De tre mervärden som företagen tror kommer att vara mest efterfrågade de närmaste fem åren är lokal- och närproducerat (51 procent), ekologiskt (19 procent) samt miljövänligt och hållbart (18 procent).

– Det här ska inte tolkas som ett minskat intresse för ekologiskt och Krav utan snarare att konsumenter i högre utsträckning efterfrågar lokalproducerad mat som är ekologiskt odlad. Genom en närmare samverkan mellan ekolantbrukare och förädlingsföretag kan ekobranschen bli mycket bättre på att produktutveckla med råvaror från det svenska ekolantbruket, säger Charlotte Bladh André på Organic Sweden.

De största utmaningarna för att utveckla och öka utbudet av ekologiska och KRAV-märkta livsmedel är enligt företagen tillgången på ingredienser och råvaror, pris och lönsamhet, efterfrågan samt krångliga regler.

Totalt intervjuades 193 förädlingsföretag med ekologiska livsmedel i sortimentet över telefon.

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.