Skånsk AI för lantbrukare vinner Icas entreprenörspris

Företaget Vultus vinner Icas entreprenörspris 2020. Tack vare företagets tjänst kan lantbrukare driva mer hållbara jordbruk och samtidigt minska sina kostnader för kvävegödsel.

För tredje året i rad delas Icas Entreprenörspris ut för att uppmärksamma och lyfta innovativa entreprenörer i hela Sverige.

Vinnaren i kategorin Årets agtech-entreprenör 2020 är Robert Schmitt, som grundat och driver Vultus i Lund – ett företag som genom AI och satellitbilder hjälper lantbrukare att minska användningen av konstgödsel.

– Det här priset innebär att vi får uppmärksamhet för våra tjänster, som hjälper oss uppnå vårt mål att effektivisera lantbruket. Vi är också mycket stolta att få priset av just Ica, då vi båda arbetar mot ett hållbart och lönsamt lantbruk, säger Robert Schmitt.

Han förklarar att en av lantbrukets stora utmaningar är hur användningen av fossila bränslen i produktionen ska minska, utan att försämra kvaliteten. I dag sprids fossilt producerat konstgödsel ofta jämt över åkrar och när grödorna inte kan ta upp all näring omvandlas gödslet till växthusgaser eller rinner ner i vattendrag.

Vultus lösning går ut på att kombinera AI-teknologi med satellitbilder och på så sätt ta fram skräddarsydda rekommendationer för hur gödsel ska spridas på varje enskild åker. Informationen skickas sedan i realtid till den traktor som arbetar på fältet.

Juryn, som sållat bland närmare 200 nomineringar, bestod av bland andra hjärnforskaren och entreprenören Mouna Esmaeilzadeh, LRF:s vd Anna-Karin Hatt samt Sara Rosengren, professor i marknadsföring.

 

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Hållbarhet och Primärproduktion

Färgkoder ska bidra till medvetna val

Många matbutiker står just nu på kö för att kunna erbjuda systemet ”Sockerchecken”. Genom färgmarkeringar på hyllkanterna ska kunderna guidas till bättre kostval – utan pekpinnar.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem