Statlig utredning öppnar upp för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker

Frågan om tillåtelse av gårdsförsäljning av sprit, vin och öl har länge varit en het fråga i dryckesindustrin. Det har skett två statliga utredningar som inte har lett till förändring. Den tredje utredningen landsattes i november i fjol och har redovisats i veckan.

I en debattartikel på DN-debatt den 8 december skriver regeringens särskilda utredare Elisabeth Nilsson att privat försäljning av sprit, vin och öl i liten skala bör tillåtas hos tillverkare. Enligt utredningens bedömning är detta möjligt enligt EU:s regelverk och skulle inte få någon större negativ effekt på folkhälsan.

Utredningen föreslår att ”den som hantverksmässigt och småskaligt tillverkar alkoholdrycker samt den som odlar druvor för vintillverkning får bedriva gårdsförsäljning efter tillstånd från kommunen. Detta får dock endast ske i samband med studiebesök eller en föreläsning som har anknytning till alkoholhaltiga drycken. Utredningen förslår också att försäljning maximalt får uppgå till 0,7 liter spritdryck, 3 liter vin, 3 liter andra jästa drycker och 3 liter starköl per person och besök.

 

 

 

Dela

Fler nyheter i Arkiv och Dryck

Fotboll eller gratis öl? I Tyskland får gästerna välja

Öl och fotboll hör ihop – men inte i Qatar, där alla former av alkohol totalförbjöds bara två dagar innan fotbolls-VM drog i gång. Detta har fått barer i Tyskland att dela ut gratis öl till alla gäster som väljer bort att titta på fotboll.