Statlig utredning öppnar upp för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker

Frågan om tillåtelse av gårdsförsäljning av sprit, vin och öl har länge varit en het fråga i dryckesindustrin. Det har skett två statliga utredningar som inte har lett till förändring. Den tredje utredningen landsattes i november i fjol och har redovisats i veckan.

I en debattartikel på DN-debatt den 8 december skriver regeringens särskilda utredare Elisabeth Nilsson att privat försäljning av sprit, vin och öl i liten skala bör tillåtas hos tillverkare. Enligt utredningens bedömning är detta möjligt enligt EU:s regelverk och skulle inte få någon större negativ effekt på folkhälsan.

Utredningen föreslår att ”den som hantverksmässigt och småskaligt tillverkar alkoholdrycker samt den som odlar druvor för vintillverkning får bedriva gårdsförsäljning efter tillstånd från kommunen. Detta får dock endast ske i samband med studiebesök eller en föreläsning som har anknytning till alkoholhaltiga drycken. Utredningen förslår också att försäljning maximalt får uppgå till 0,7 liter spritdryck, 3 liter vin, 3 liter andra jästa drycker och 3 liter starköl per person och besök.

 

 

 

Dela

Fler nyheter i Arkiv och Dryck

Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem