2 december 2025
Ät!Stockholm är en tävling för nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror som är utvecklade och producerade i Stockholms län. Tävlingen, som arrangeras av MatLust Utvecklingsnod i samarbete med Region Stockholm och Länsstyrelsen i Stockholm, avgjordes i fredags.
Det blev Victor Waldenström från Frankly Foods som kammade hem förstapriset för sin Ingrained – en hantverkskorv som innehåller hydrotermiskt korn från Good Grains, vilket sänker klimatavtrycket och ökar innehållet av mineraler som järn och zink samtidigt som det tillför kostfibrer.
– Jag startade mitt korvföretag när jag fick barn, och nu är jag trebarnsfar och min dotter är sju år, så det ligger många års arbete bakom. Och nu bara gasar vi, säger han.
”En balanserad och näringsrik produkt som fångar den svenska husmanskostens anda i en modern version. Den perfekta balansen mellan produktens råvaror gör den till ett utmärkt alternativ i ett segment där det ofta saknas val. En uppgradering av en historisk rätt som passar in i den växande trenden att återuppta äldre mattraditioner. Med många användningsområden och en hållbar profil är den ett exempel på framtidens mat”, står det i juryns motivering.
Misobakad Gotlandslins knep andra platsen, där laget bestod av Nordisk Råvara, Liura och VAK.
”Ett mathantverk med en perfekt kryddad smakbalans och hållbart protein från svenska råvaror. Denna produkt knyter an till den asiatiska trenden och fungerar lika bra som huvudråvara som ett tillbehör i gott sällskap. Den sticker ut i ett växande segment av baljväxtprodukter med en exklusiv smak. Genom att lyfta svenska linser erbjuder den ett smakrikt alternativ för framtidens matsystem”, enligt juryn.
Tredje pris gick till Bean Bakery för deras pizzabotten på svenska korallinser.
”En ren och ärlig produkt med en tydlig smakprofil. Den lever upp till sina löften och visar stor potential för vidare produktutveckling. En undervärderad råvara som är ett hållbart och hälsosamt alternativ som borde få en större plats i det svenska matsystemet”.
Dela
Läs också
Fler nyheter i Förädling och Mötesplatser
Det blir ett blågult julbord i år: ”Köpkraft och framtidstro”
För första gången på flera år är priset på julmaten mindre viktigt än ursprung och kvalitet. Det visar Livsmedelsföretagens årliga julmatsundersökning. Julskinkan är den viktigaste maträtten, julmust den viktigaste drycken och ris à la Malta den viktigaste desserten.
3 december
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.



