Systembolaget lanserar: En egen sommelier i fickan

I Systembolagets app testas just nu en helt ny digital funktion som föreslår viner som passar kundens smak – med samma precision som en sommelier.
– Det ska bli spännande att se hur detta tas emot av våra kunder, säger affärsutvecklaren Frida Jarlbäck.

”Liknande vin”. Det är namnet på en ny funktion som Systembolaget just nu testar i sin app.

Funktionen använder sig av en modell där man tar hjälp av artificiell intelligens för att ge kunden förslag på nya viner med en liknande smak som favoritvinet. När kunden angett ett vin vars smak de gillar och ber om förslag på liknande viner så ges tips på andra viner med liknande smak och doftmönster.

– Vi vet att många kunder tycker det är svårt att välja vin. Nu testar vi att nå ut med vår rådgivning på ett nytt sätt, säger Frida Jarlbäck, affärsutvecklare på avdelningen strategi och erbjudande på Systembolaget.

Funktionen är utvecklad med hjälp av Systembolagets dryckesexperter, utvärderad av butikspersonalen och nu tillgänglig för alla kunder som vill prova på detta nya sätt att få dryckesrådgivning.

– Det innebär att vi ökar kundernas tillgänglighet till våra medarbetares dryckesexpertis online – lite som att ha en sommelier i fickan, säger Frida Jarlbäck.

 

I Systembolagets app finns förutom den vanliga informationen och funktioner, ett testlabb: ”Systembolaget testar” där man kan hitta nya funktioner som är under utveckling. Förutom Liknande vin, kan app-besökare just nu också testa Måttfullt drickande och Din smakprofil för vin.  

Dela

Fler nyheter i Dryck

Fotboll eller gratis öl? I Tyskland får gästerna välja

Öl och fotboll hör ihop – men inte i Qatar, där alla former av alkohol totalförbjöds bara två dagar innan fotbolls-VM drog i gång. Detta har fått barer i Tyskland att dela ut gratis öl till alla gäster som väljer bort att titta på fotboll.